fbpx
Isus

A FOST IISUS NĂSCUT PE DATA DE 25 DECEMBRIE?

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Sărbătoarea Crăciunului este arhicunoscută și este sărbătorită de majoritatea populației globale, însă, ce a condus ca această sărbătoare anuală să fie asociată cu nașterea lui Iisus ? Obiectivul acestui studiu gravitează în jurul întrebărilor: a fost Christos născut pe data de 25 decembrie? Dacă da, ce dovezi există? Dacă nu, atunci, la fel, ce dovezi există? Cum de s-a ajuns la informația că în data de 25 decembrie Iisus a fost născut? De ce 25 decembrie?

Majoritatea creștinilor în data de 25 decembrie sărbătoresc evenimentul nașterii lui Iisus, dar, această sărbătoare în primele două secole d.Chr. era necunoscută de către creștini. Un număr mare de cercetători admit că sărbătoarea Crăciunului a apărut ca un înlocuitor politico-religios convertit fiind din sărbătorile anuale păgâne ale solstițiului de iarnă. În dorința împăratului Constantin să creștineze un număr cât mai mare de oameni la noua religie a Imperiului a căutat căi prin care să comemoreze pe data de 25 decembrie- Nașterea Domnului Iisus. Argumentul ar fi fost că dacă lumea a fost creată cu ocazia echinocțiului de primăvară, la fel și Iisus Christos a fost zămislit în uterul Mariei în această ocazie, iar după 9 luni mai târziu, Maria L-a născut pe Iisus la solstițiul de iarnă.

În continuare se vor prezenta acele argumente scripturistice relevante studiului prezent care vor arăta dacă data de 25 decembrie poate fi data exactă a nașterii lui Iisus Christos. Cu alte cuvinte, este Crăciunul echivalent cu nașterea lui Iisus Christos?

  1. Date furnizate de Scriptură nu oferă o dată punctuală și precisă a nașterii lui Iisus

Atât, pasajul din Matt. 1:18-25, cât și Luca 2:1-7 nu oferă informații cu privire nici la anul nașterii, dar nici la data/ziua exactă a nașterii lui Iisus Christos, mai mult decât atât, nici sursele istorice nu pot fi precise în determinarea unei zile exacte a nașterii Mântuitorului. Prin urmare, premisa fundamentală a acestui studiu arată că Biblia nu a avut ca obiectiv revelarea nici a anului, dar nici a zilei exacte a nașterii lui Iisus, așadar, atât concluziile acestui studiu, cât și alte propuneri ale nașterii lui Iisus sunt și vor rămâne doar presupoziții, bineînțeles speculații ce pot fi argumentate istoric, dar ele rămân doar presupoziții.

  1. Păstorirea oilor de către păstori favorizează altă dată decât 25 decembrie ca fiind data nașterii lui Iisus:

„În ținutul acela erau niște păstori care stăteau afară în câmp și făceau strajă noaptea împrejurul turmei lor ” (Luca 2:8).

Un prim argument care favorizează altă dată decât data de 25 decembrie ca fiind ziua nașterii lui Iisus este că păstorii își desfășurau activitatea păstorească „afară în câmp”. Acest detaliu este important deoarece oile stăteau afară fie după ploile din aprilie, fie înainte de ploile din septembrie. În acea perioadă a Iudeii muntoase, sezonul de iarnă era rece și foarte umed, iar aceste schimbări climatice îi „forțau” pe păstori să găsească un loc de adăpost, atât pentru ei, cât și pentru oile lor.

Cu toate că Scriptura nu oferă informații suficiente pentru datarea exactă a nașterii lui Iisus, acest detaliu ne indică faptul că a fost puțin probabil ca nașterea lui Iisus să fie în decembrie, 25, de aceea un pas practic ar fi să fim rezervați cu datarea nașterii exacte a lui Iisus.

  1. Recensământul roman ca dovadă a nașterii lui Iisus?

„În vremea aceea a ieșit poruncă de la Cezar August să se înscrie toată lumea” (Luca 2:1).

Dacă se ține cont de faptul că expresia „în vremea aceea” se referă la perioada când Iisus urma să se nască, în același sezon, și dacă anterior s-a constat că iarna era foarte rece și extrem de umedă, este puțin probabil ca porunca de „înscriere” să fi fost dată în această perioadă ostilă a anului.

Aceste două argumente prezintă o licărire a faptului că nașterea lui Iisus Christos nu a avut loc pe 25 decembrie și nici nu se cunosc detalii exacte în determinarea zilei nașterii lui Iisus.

 

  1. Implicații pragmatice

Cu toate că data de 25 decembrie nu este ziua nașterii lui Iisus Christos, acest aspect nu împiedică creștinul să sărbătorească minunea cosmică a întrupării lui Iisus ca o veste bună a mântuirii omului. Urmează să sărbătorim Crăciunul, în această perioadă ne apropiem mai mult de prieteni, rude, familie și petrecem timp prețios cu ei. Dacă această sărbătoare unește inimile oamenilor, ale copiilor cu părinții, atunci chiar dacă Iisus nu S-a născut în această zi, El este fericit că noi petrecem timp cu prietenii, familia și ar trebui să punem în fundal „petrecerile zgomotoase” și să medităm mai mult în această zi la nașterea lui Iisus și la implicațiile acestei nașteri.

Să fim fericiți și bucuroși că avem un Mântuitor viu care ne înțelege și ne iubește necondiționat, chiar și de Crăciun.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content