Amenda pentru blasfemie?
Poate fi câștigată mântuirea?
Getting your Trinity Audio player ready...
|
În urmă cu șaptezeci și unu de ani, aruncarea întâmplătoare a pietrelor într-o peșteră a dus la o descoperire zguduitoare. După ce un tânăr beduin a descoperit că pietrele lui spărseseră vase de lut într-o peșteră antică din Qumran, s-a descoperit că pergamentele din interiorul vaselor conțin manuscrise timpurii ale celor mai importante texte ale Bibliei, inclusiv cartea lui Isaia.
Manuscrisele de la Marea Moartă, numite astfel datorită proximității locației lor față de Marea Moartă, au revoluționat studiul profeției în mare parte deoarece aceste manuscrise antice – cele mai vechi copii cunoscute ale unor texte – au confirmat că traducerile făcute din versiunile ulterioare erau exacte. Cu alte cuvinte, cuvintele Bibliei sunt mai de încredere decât și-au imaginat unii anterior.
Pergamentele găsite până acum, scrise în mare parte în ebraică și greacă — cu unele suluri non-canonice în aramaică — „ajută oamenii de știință să se apropie de textele originale din Vechiul Testament, unde variantele au intrat în tradiție, plus că ajută la stabilirea contextului istoric și cultural pentru Epocile Intertestamentale și cele ale Noului Testament”, conform unui articol din 2012 al regretatului Peter Flint de la Universitatea Trinity Western din Canada, publicat pe site-ul web Christianity Today.
Savantul Bryant Wood din grupul Asociației pentru Cercetare Biblică a scris: „Manuscrisele de la Marea Moartă au demonstrat că Vechiul Testament a fost transmis cu acuratețe în acest interval. În plus, ele oferă o mulțime de informații despre vremurile până la viața lui Iisus și în timpul vieții lui Iisus Hristos”.
Pentru cei care se îndoiau de acuratețea profeției biblice, care au susținut că Isaia, de exemplu, nu l-ar fi putut prezice pe Mesia așa cum este subliniat în Isaia 53, aceste descoperiri au oferit o respingere uluitoare. Poți crede profețiile Vechiului Testament pentru că cele mai vechi manuscrise disponibile le conțin, literal.
Pe scurt, Biblia este adevărată și verificabilă.
Dar stai, asta nu e tot! Oamenii de știință sunt „nerăbdători”, informează site-ul web Times of Israel, că o peșteră Qumran recent descoperită, etichetată „53”, ar putea aduce câteva documente mai vechi: după ce am găsit ceramică și sfoară, printre alte obiecte, care datează din perioada în care sulurile au fost depozitate în alte peșteri, profesorul de la Liberty University Dr. Randall Price și Dr. Oren Gutfeld de la Universitatea Ebraică din Ierusalim continuă să caute în situl arheologic în speranța că vor găsi mai multe suluri.
După cum a explicat Price pentru revista Național Geographic, „această peșteră a fost jefuită de beduini acum 40 de ani. Din fericire pentru noi, ei nu au săpat foarte adânc. Speranța noastră este că, dacă continuăm să săpăm, vom da de noi manuscrise.
În acest moment, este o simplă speculație să ne imaginăm ce ar putea conține oricare dintre aceste noi suluri pe care le vom găsi, dar probabilitatea covârșitoare este că nu se va descoperi nimic care să respingă manuscrisele deja descoperite care confirmă textele antice. Probabilitatea mai mare ar fi descoperirea unor suluri suplimentare care confirmă fiabilitatea Bibliei.
Arheologia confirmă Biblia
Ultimele două sute de ani au adus o comoară de dovezi care susțin afirmațiile Bibliei ca relatare de încredere a Cuvântului lui Dumnezeu. Descoperirea ruinelor orașului antic Tir – un loc despre care Dumnezeu spunea că nu va mai învia niciodată – confirmă profeția din cartea lui Ezechiel, așa cum a remarcat Joe Crews în prezentarea sa la radio, „Dead Men Leave Tales”.
Arheologia modernă a dovedit existența națiunii hitite și a orașelor antice Ninive și Sodoma, în ciuda afirmațiilor anterioare că nu existau dovezi pentru acestea. Alte descoperiri au verificat istoria regilor Belşaţar, menţionat în Daniel 5:1, şi Sargon, referit în Isaia 20:1. Și arheologii au găsit dovezi pentru majoritatea celor 39 de regi ai Israelului a căror istorie a fost pusă sub semnul întrebării de către scepticii anteriori.
Ce facem cu informațiile din Biblie?
Deși este interesant de aflat că relicvele prăfuite sau sulurile antice de pergament de secole în urmă confirmă ceea ce spune Biblia, întrebarea mai mare este dacă aceste descoperiri au sau nu sens dincolo de curiozitatea istorică. Cu alte cuvinte, se poate oare ca, credința în mesajul Bibliei să aibă un impact asupra vieții tale – și chiar asupra destinului tău etern?
Astfel de întrebări sunt importante pentru mulți oameni: în 2016, Centrul de Cercetare Pew a descoperit că 72% dintre americani cred în rai, în timp ce doar 58% afirmă existența unui iad în care există „pedeapsă veșnică” pentru „oamenii care au fost răi în viața aceasta” și trăiesc și mor fără să le pară rău.” Așadar, ar fi de la sine înțeles că a trăi o viață care să ducă la un rezultat bun ulterior, în ce privește viața viitoare, ar fi de mare importanță pentru un număr mare de oameni astăzi.
Aici intervine întrebarea privind fiabilitatea și acuratețea Bibliei.
Dacă Biblia este într-adevăr Cuvântul lui Dumnezeu, dacă profețiile ei sunt adevărate și dacă conține cheia pentru a trăi cu succes în această lume și în lumea viitoare, atunci este important să descoperim ce spune Biblia și să învățăm cum să ne pregătim pentru viitor.
Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!