Enigma suferinței
Toți sunt normali până ajungi să-i cunoști
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Philip Yancey, autorul cărții, faimos datorită modului în care îmbină talentul jurnalistic cu căutarea credinței, ne lansează o întrebare. Cum arăta de fapt Biblia citită de Mântuitorul în timpul anilor petrecuți pe Pământ? Putem spune sigur că era formată doar din primele 39 de cărți ale Vechiului Testament. Și mai putem spune că nu era o carte ușor de citit. Și aceasta nu pentru că era scrisă pe suluri lungi de papirus.
Textul Scripturii, trecut prin lentila umană, exprimă adevăruri divine în fața confruntării cu diferite epoci istorice, trăiri umane și întrebări profunde legate de existență. Fiecare autor inspirat își aduce contribuția la proclamarea lui Dumnezeu în mijlocul poporului Său într-un mod adecvat și sincer. Nu e cazul pentru folosirea unui limbaj de lemn sau a unor formule învechite. Biblia erupe ca un vulcan, zguduindu-i pe cei care o citesc, oferind speranță și o fărâmă de înțelegere a acestui mare Dumnezeu căruia îi slujesc.
Din acest motiv Philip Yancey hotărește să arunce o privire asupra câtorva cărți ce compun canonul Vechiului Testament. Alege cu precădere cinci cărți pe care poate nu le-am considera ca fiind reprezentative pentru imaginea noastră despre prima parte a Bibliei: Iov, Deuteronomul, Psalmii, Eclesiastul și Profeții.
Nu suntem pe cale de a intra într-o călătorie în lumea explicațiilor complicate, a termenilor ebraici care ne înfioară și a zecilor de date istorice care ne amețesc. Această carte este o confesiune a periplului devoțional al lui Yancey în înțelegerea acestor cărți. Ținând cont de faptul că în unele biserici evanghelice Vechiul Testament nu este un teren atât de bine studiat (cel puțin la data scrierii cărții), aceasta poate fi o provocare.
Stilul cărții este așadar ușor digerabil, cu pasaje lungi preluate din cartea abordată într-un capitol și apoi comentate. Pe alocuri se folosește repovestirea narativă a evenimentelor pentru a sublinia unele aspecte. De apreciat ar fi sinceritatea impresiilor și încercarea de a imprima o notă practică gândurilor sale.
Cu cât vei citi mai mult, vei vedea un fir roșu unind capitolele într-o structură ce are în centru mesajul profund al Scripturii, surprinzând de asemenea și interesele autorului. De-a lungul timpului Philip Yancey a ajuns să fie cunoscut datorită titlurilor care abordează problema durerii în contextul creștin. De aceea el gravitează înspre cărțile biblice în care acest subiect este dezbătut.
Concluzia este că acele cuvinte oferite de Dumnezeu autorilor inspirați nu fac referire la concepte abstracte și la dezbateri sterile și fără ecou în realitatea imediată. El ia seama la întrebările și neliniștile oamenilor lăsând ca acestea să fie înscrise în Scriptură ajungând pînă la noi. De ce oamenii buni suferă, de ce nu este ușor să-ți păstrezi credința, de ce Dumnezeu tace tocmai atunci când ai vrea să intervină, de ce lucrurile bune ajung să se termine rău?
Sunt cuvinte care au fost rostite în răcoarea zilei sub palmerii de lângă zidul Ierusalimului și sunt rostite în stația de metrou de la Piața Victoriei cu aceeași intensitate. De aceea Biblia are putere, pentru că autorii își arată bucuriile, eșecurile, victoriile și speranțele fără a le camufla. Ei scriu pentru eternitate dar nu le este teamă să-și deschidă sufletul. Și știu că nici Dumnezeu nu va privi cu ochi răi zbaterea lor.
Cel care citește cărțile Vechiului Testament va avea mai mult curaj să creadă mai departe și speranță că, într-un fel, Dumnezeu va răspunde pe măsura credinței sale. El este cu adevărat interesat de fiecare dintre noi și ne face conștienți de acest lucru.
Biblia pe care a citit-o Iisus este o carte din care putem să ne hrănim curiozitatea de a ne reîntoarce înspre Vechiul Testament pentru învățătură. Nu doar în ceea ce privește noțiunile teoretice, ci și cele practice. Să privim la felul în care cei vechi și-au trăit credința și să fim inspirați de aceasta. Prin exemplul lor Dumnezeu a devenit real pentru sute de milioane de oameni de-a lungul timpului.
Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!