Confirmarea textului biblic prin descoperiri arheologice
Ne naștem din fire buni?
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Poate fi denumit ca ultimul progres al evoluției: Un renumit om de știință și profesor al Universității Yale a avut o schimbare de opinie în privința darwinismului și acum admite posibilitatea unei forme de „design inteligent”. Mai mult, el speră ca și restul colegilor săi să i se alăture în cele din urmă.
Cu câteva luni în urmă, scriind în publicația Claremont Review of Books, informaticianul David Gelernter a afirmat că a sosit timpul să progresăm în teoriile cu privire la originea vieții susținute cu mai mult de 150 de ani în urmă de Charles Darwin, chiar dacă acestea sunt acceptate ca „adevăr stabilit” de marea parte a lumii științifice.
„Precum mulți alții, am crescut convins fiind că teoria lui Darwin este cea adevărată” scrie Gelernter. „De-a lungul anilor am ascultat îndoielile unora mult mai bine informați, uneori oameni excepționali, însă aveam mâinile ocupate de cultivarea proprii grădini și era mai simplu să las biologia să aibă grijă de ea însăși. Dar în ultimii ani, lectura și discuția au oprit definitiv acest demers.”
El susține că renunțarea la darwinism – teorie în care se afirmă că toată viața a apărut spontan și dintr-un strămoș comun – este „ o înfrângere pentru ingeniozitatea umană” și „nu o victorie pentru vreuna dintre religii”. El scrie, „Înseamnă o idee mai puțin frumoasă în lumea noastră și o problemă foarte dificilă și importantă pe lista cu lucruri de rezolvat a omenirii.”
Gelernter așază un topor intelectual la rădăcina teoriei lui Darwin: „Nu există niciun motiv pentru a ne îndoi că Darwin a explicat cu succes micile ajustări prin care un organism se adaptează circumstanțelor locale: schimbări ale densității blănii, stilului aripii sau formei ciocului. Cu toate acestea, există multe motive de îndoială dacă el poate răspunde întrebărilor grele și poate explica imaginea de ansamblu – nu ajustarea fină a speciilor existente, ci apariția altora noi. Originea speciilor este exact ceea ce Darwin nu poate explica.”
Gelernter observă că descoperirile biologiei moleculare – indisponibile lui Darwin – fac aproape imposibilă de crezut teoria darwinistă sau teoria evoluției neo-darwiniste omoloaga celei dintâi, ca fiind o cheie în explicarea originilor diferitelor specii. (Neo-darwinismul sugerează ideea că trăsăturile pot migra în timp și pot determina schimbări în cadrul acelor specii.)
Pur și simplu nu se poate calcula
În orice caz, posibilitatea numerică a unor atât de aleatorii modificări în secvențierea genelor zguduie imaginația: „Cu alte cuvinte: imens este atât de mare și minuscul este atât de mic, încât evoluția neo-darwinistă este până acum o pierdere totală. Încearcă să îți muți calea formată din 150 de linkuri cu informație aleatorie, neinteligibilă în limbaj genetic către o proteină funcțională, folositoare și îți garantez că eșecul este garantat. Încearcă acest exercițiu cu zece mutații, o mie, un milion – cu siguranță că vei da greș. Șansele te îngroapă. Acest lucru nu se poate face” scrie el.
Deși Gelernter este departe de a îmbrățișa „designul inteligent” sau orice alt argument supranatural al unui eveniment de tip Creație ca o explicație pentru origini, el a dezvăluit pentru un interviu video faptul că acest design inteligent necesită o mai mare considerație.
„Disputa mea este cu persoanele care resping designul inteligent fără să îl ia în considerare; pentru mine pare – argument ce este respins în lumea academică pe scară largă asemănător cu argumentele teologice – un argument absolut serios, științific” spune Gelernter în timpul interviului, după cum raportează The College Fix. „De fapt, este primul, cel mai evident și intuitiv argument care îmi vine în minte. Trebuie tratat intelectual.”
După cum am menționat, Gelernter nu se află în tabăra designului inteligent/Creaționistă, dar este impresionant când cineva cu o reputație academică și intelectuală substanțială iese și afirmă că cele mai răspândite forme de darwinism sunt – când vine vorba de întrebarea de bază cu privire la originea speciilor – în esență, nonsensuri.
Avantajul creștinilor
Pentru cei care Îl cunosc și cred în Dumnezeul Bibliei, există totuși un răspuns mai bun decât evoluția. „La început Dumnezeu a creat cerurile și pământul,” citim în Geneza 1:1. Și dovezi se găsesc pretutindeni în natură: „Cerurile vestesc slava lui Dumnezeu, iar întinderea arată lucrarea mâinilor Lui” (Psalmul 19:1).
Cerurile vestesc slava lui Dumnezeu. Și pentru mulți, darul Sabatului Biblic, care vine după crearea omului ca un act final al săptămânii Creației, înseamnă binecuvântarea cunoașterii Creatorului. În Geneza 2:2-3 citim: „Și în ziua a șaptea Dumnezeu Și-a încheiat lucrarea pe care o făcuse și S-a odihnit în ziua a șaptea de toată lucrarea Lui pe care o făcuse. Atunci Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ea S-a odihnit de toată lucrarea Sa pe care Dumnezeu a creat-o și a făcut-o.” O discuție mult mai detaliată despre controversa creație/evoluție se găsește în „Evoluție, creație și logică”, cu pastorul Doug. El prezintă cazul logic al Creatorului și ce înseamnă acest lucru pentru fiecare dintre noi. După cum sugera cineva odată, în evoluție există suficiente „verigi lipsă” pentru a forma un lanț pe cont propriu!
Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!