fbpx
Din Biblie

Confirmarea textului biblic prin descoperiri arheologice

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Timp de mai bine de un secol criticii Bibliei au arătat către anumite descrieri și relatări care nu par să se confirme, însă odată cu descoperirile arheologice lucrurile par să ia o altă întorsătură.

Un exemplu concret este anunțul de la sfârșitul lunii august 2020 cu privire la descoperirea unei fortificații antice canaanite – datând din secolul al XII-lea în.Hr. – care confirmă, printre altele, bătăliile dintre acel trib și vecinii săi israeliți.

„Măsurând aproximativ 19 km²  cetatea cu două etaje avea turnuri de veghe în fiecare colț și o curte pavată cu plăci de piatră și coloane în centru”, a raportat ziarul britanic Daily Mail.

Potrivit publicației The Times of Israel fortul de lângă Kibbutz Gal On și pârâul Guvrin, la aproximativ 70 de kilometri (40 mile) sud de Ierusalim, a fost construit de egipteni, care au stăpânit zona la acea vreme,  ca o apărare împotriva filistenilor, într-o epocă ce corespunde perioadei cărții Biblice Judecători”, a declarat Autoritatea pentru Antichități din Israel într-un comunicat.

Citarea Cărții Judecătorilor

Ministerul Afacerilor Externe al Israelului, citând arheologii, a explicat semnificația descoperirii.

„Potrivit arheologilor Saar Ganor și Itamar Weissbein de la Israel Antiquities Authority, „Cetatea pe care am găsit-o oferă o privire asupra realității geopolitice descrise în [cartea] Judecătorilor, în care canaaniții, israeliții și filistenii se luptă între ei. În această perioadă, țara Canaanului a fost condusă de egipteni, iar locuitorii săi erau [în] custodia lor. Apoi, în timpul secolului al XII-lea în.Hr., doi jucători noi au intrat în joc: israeliții și filistenii. Acest lucru a dus la o serie de dispute teritoriale violente. Israeliții s-au stabilit în așezări nefortificate din Munții Beniamin și Iudei. Între timp, filistenii au devenit mai puternici în Câmpia Coastei de Sud și au înființat orașe mari precum Ashkelon, Ashdod și Gat. În încercarea de a cuceri mai multe zone, filistenii s-au confruntat cu egiptenii și canaaniții pe linia de graniță, care trecea probabil pe râul Guvrin, între regatul filistin Gat și regatul canaanit Lachiș. Se pare că cetatea Galon a fost construită ca o încercare canaanită/egipteană de a face față noii situații geopolitice. Totuși, la mijlocul secolului al XII-lea în.Hr., egiptenii au părăsit țara Canaanului și s-au întors în Egipt. Plecarea lor a dus la distrugerea cetăților canaanite acum neprotejate – o distrugere care a fost condusă probabil de filisteni.”

Raportul continuă: „Turnurile de veghe au fost construite în cele patru colțuri. La intrarea în clădire s-a păstrat un prag masiv, sculptat dintr-o singură stâncă, cântărind în jur de 3 tone. In interiorul cetății era o curte pavată cu lespezi de piatră și coloane în mijloc. Camerele au fost construite pe ambele părți ale curții. Sute de vase de ceramică, unele încă întregi, au fost găsite în încăperile cetății, inclusiv vase speciale, cum ar fi castronul și cupa, care erau probabil folosite pentru ritualuri religioase. În camere s-a găsit și un număr mare de boluri, dintre care unele au fost realizate într-un stil care copia bolurile egiptene.”

Reconfirmarea Bibliei

Această descoperire arheologică este cea mai recentă dintr-un lung șir de descoperiri care certifică adevărul Bibliei. De la caz la caz, scenele și locațiile descrise în Scripturi sunt arătate a fi locații și locuri reale. Spre deosebire de unele texte considerate sacre de către adepții altor credințe, site-urile descrise de Biblie în Egipt, Israel, Irak și în alte părți pot fi vizitate și puteți găsi acolo ceea ce descriu relatările.

Ruinele Babilonului sunt încă vizibile în Irak. Ruinele Tirului pot fi găsite pe coasta mediteraneană a Libanului. Ambele orașe au fost profețizate ca fiind unele care nu vor fi reconstruite niciodată – și niciunul nu a fost reconstruit.

Este liniștitor când apar din ce în ce mai multe dovezi care susțin relatările biblice despre istoria antică din Israel și din jurul lui. Puțini s-ar putea îndoi de piramide, deoarece ele încă există. Dar descoperirea, așa cum s-a întâmplat în ultimii 50 de ani, strat după strat al orașului antic Ierusalim, coborând până la vremea lui Isus, dă credibilitate relatărilor Evangheliei.

În Nazaret, puteți vizita o zonă numită „sat din secolul I” și, în timp ce unele elemente au fost recreate, pământul, roata de piatră folosită pentru zdrobirea cerealelor datează de pe vremea lui Isus și ar putea foarte bine să fi fost chiar locurile pe unde a umblat El. În Capernaum, redarea latină a numelui ebraic „K’far Nahum”, sau satul Nahum, ruinele sinagogii se află deasupra celor din secolul I, iarăși un loc vizitat de Isus, nu departe de ruinele excavate ale casei lui Petru din același oraș.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content