fbpx
De zi cu zi

Credința sub avalanșă

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Pe măsură ce timpul trece, standardele, valorile și felul în care privim la trecut se schimbă. Mai ales într-o societate a cărei principală caracteristică este progresul și mândria ce vine din această dorință de a lăsa în urmă ceea ce pare desuet și lipsit de sens. Unora le place schimbarea, alții doresc ca lucrurile să rămână la fel, din nostalgie, obișnuință sau credința că este mai bine așa.

Unul din lucrurile care s-au schimbat radical în ultimele decenii este relația individului cu sfera sacrului. Vedem cu ochii noștri ultimele etape ale actului respingerii religiei, început pe vremea bunicilor și părinților noștri. Lumea nu mai este interesată de astfel de lucruri, nu vrea să audă și ar prefera ca acestea să își aibă un spațiu de desfășurare cât mai departe de activitățile zilnice.

S-ar putea să vedem o altă latură a acestui proces de pierdere a interesului față de religios care să se intensifice în anii ce vor veni. Una este ca eu să vreau să fiu recunoscut ca ateu și să nu am de-a face cu vreun simbol al unei religii, și alta este curățarea spațiului public de orice reprezentare sacră. Pentru că în acel moment intrăm într-o confruntare directă cu cei care încă își păstrează opțiunea religioasă.

Valurile secularizării încep să se lovească și de țărmurile României. Ceea ce a început demult în Occident, capătă formă și aici, chiar dacă mai greu datorită rădăcinilor vechi ale credințelor autohtone. Mai ales în zonele urbane însă, se începe construcția unui chip care nu mai păstrează nimic din forma sa veche.

Spațiul public, de dezbatere, permite încă opinii religioase, le acceptă câtă vreme țin isonul valorilor general acceptate, sunt poate privite cu simpatie atâta vreme cât patinează pe acel spațiu comun de înțelegere. Dar încet-încet ne dăm seama că valul începe să se întoarcă și vocile cele mai ascultate să considere religia ca fiind ceva ce ține de timpurile trecute.

Materiale care pun în discuție fundamentele credinței devin mai ușor accesibile, sunt traduse și publicate de editurile considerate ca fiind de renume și demne de a fi ascultate. Asta conferă greutate argumentului autorității, în tabăra credinței rămânând cei mai puțin pregătiți și care de multe ori găsesc un sprijin în surse de informare alternative și controversate.

Nu știm ce va aduce viitorul, dacă trendul va continua, sau va urma o respingere colectivă și o tentativă de evanghelizare colectivă. Adevărul este că în prezent omul simplu nu mai are atâta încredere în biserica majoritară, se îndoiește de lucrurile care acum câteva decenii erau adevăruri revelate și la nivel practic alege un stil de viață mai lejer.

Într-un astfel de context care ar putea fi reacția celor care nu vor să capituleze? Răspunsul la această întrebare este important pentru că atitudinea noastră în fața acestor schimbări poate decide destinul celor care încă oscilează, dar care pot vedea o credință exagerată, depărtată de principiile Evangheliei, pe care să o respingă fără să se gândească de două ori. Și în joc, dincolo de ceea ce impun forțele progresului, este destinul etern al fiecărui suflet.

În primul rând, ar trebui să redescoperim atributul smereniei. Nu putem schimba societatea cu forța și dacă am face asta cuvântul Evangheliei ar ieși din gură de fiară și am avea o altă problemă. Trebuie să recunoaștem că trăim într-o epocă a catacombelor. Dar poate fi și o oportunitate pentru ca oamenii să vadă un creștinism curat la prima mână, neinfiltrat de opinii omenești. Dacă ne acceptăm poziția, și-L lăsăm pe Dumnezeu să ne inspire următoarele mișcări, vom avea ceva de spus.

Mai apoi trebuie să ne recunoaștem limitele. Oamenii din afară pot să ne pună întrebări incomfortabile, să ne pună la colț în ceea ce privește învățătura sau practica biblică. Nu întotdeauna putem avea un răspuns ușor. E important să învățăm să ne plecăm capul și să mărturisim că nici noi, oamenii Cărții, nu avem toate răspunsurile, dar îl cunoaștem pe Autor și putem fi siguri că intenția finală este una bună.

Pe mai departe, ar trebui să evităm inventarea unor caricaturi. Este ușor să propunem oameni de paie, inamici ai Bisericii pe care să-i doborâm cu argumente prefabricate. În realitate lucrurile stau altfel, dilemele pot fi sincere și un cuvânt persiflant poate stinge unica șansă ca un om să ajungă la binecuvântarea Evangheliei.

Mai apoi ar trebui să avem o anumită deschidere față de astfel de dileme care îi fac pe unii să întoarcă spatele bisericii. Dacă din start vom spune că toți sunt marionetele Satanei nu ajungem nicăieri. E important să ascultăm și să înțelegem ce pare greșit din credință, imposibil de acceptat. E nevoie de ascultarea pe care o practica Iisus pentru ca oamenii să vadă în noi sinceritate.

Și nu în ultimul rând, să oferim un răspuns bine informat. În biserică foarte ușor se formează un limbaj de lemn, cu răspunsuri clișeu, gata pregătite pentru orice situație. Cum putem răspunde provocărilor de astăzi cu citate în vogă prin anii 70? Poate exista înțelepciune în interior, dar exteriorul trebuie modelat pentru astăzi.

Trebuie să învățăm mai mult despre credința noastră, să înțelegem semnele de întrebare, să ajustăm propriile prejudecăți pentru a găsi acel curs ce duce înapoi înspre credința biblică nediluată. E un proces de învățare și trebuie să fim dispuși să luăm parte la acesta, și de ce nu, pentru că învățăm despre fundamentele credinței noastre, repetând sau descoperind amănunte ce ne pot readuce propria spiritualitate dincolo de zona apatiei sau mediocrității.

Nu urmează zile ușoare și trebuie să luăm în considerare viitorul. Credem în iminenta revenire a lui Iisus, dar dacă aceasta nu va fi o realitate a vieții noastre? Ce lăsăm în cei care vor ocupa băncile bisericilor după dispariția noastră? E important ca astăzi prin alegerile și felul în care abordăm relația cu societate să punem bazele bisericii de mâine care va avea aceeași adeziune puternică la principiile Bibliei, venite din timpurile vechi, dar la fel de valabile și peste mii de ani.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content