fbpx
De zi cu zi

Cum devin fericit începând de azi?

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Eșți fericit? Dacă da, atunci poate acest articol nu este pentru ține și poți să te delectezi cu alte articole bune de pe site. Sau nu, mai bine stai până la capăt, sigur ai pe cineva printre apropiații tăi cărora le-ai putea fi de ajutor cu ce vei afla astăzi din acest articol.

Dar, dacă nu eșți fericit sau nu știi dacă eșți fericit, cred că ar trebui să ne adresăm o prima întrebare: ce este fericirea? Specialiștii o descriu că fiind “o stare de mulțumire sufletească intensă și deplină”. Judecând după această definiție ne dăm seama că fericirea trece prin creier și este un rezultat la care creierul ajunge după o analiză a situației în care se află. Deci fericirea se stabilește la nivel mental. Prin comparație, senzațiile de foame sau frig sau durere sunt resimțite direct de părți ale corpului nostru și sunt aproape întotdeauna reale, adică atunci când îți e frig pentru că sunt afară -20 de grade, este normal să-ți fie frig și oricui i-ar fi frig. Când nu ai mâncat de câteva ore bune și îți e foame, este normal să-ti fie foame și la fel este și când te lovești cu ciocanul peste deget, te-ai lovit și e normal să te doară.

Am făcut această comparație între starea de fericire și starea de foame, durere și frig pentru a scoate în evidență faptul că starea de fericire este diferită de celelalte stări menționate tocmai din motivul că fericirea se creează în creierul nostru diferit de la individ la individ în funcție de mulțumirea pe care o are fiecare. Pe când frigul sau foamea sunt ceva obiectiv care nu diferă de la individ la individ, ci cam oricărui om în normele uzuale i-ar fi foame după 7 ore de nemâncat și i-ar fi frig în tricou la -20 de grade.

Faptul că fericirea se creează în creierul nostru este atât o veste bună cât și o veste proastă. Este o veste bună pentru că sunt situații când pentru ține viață nu este tocmai roz, dar alegi să vezi părțile bune și să fii mulțumit fără să stai într-o tânjeală permanentă după un fruct la care nu ajungi. Și uite așa se naște fericirea.

Dar este și o veste proastă pentru că se poate întâmplă să avem toate motivele să fim fericiți: suntem sănătoși, avem în jur oameni care ne iubesc, avem hrană, adăpost, putem merge în excursii și ne permitem să ne cumpărăm chiar și o mașînă, iar lista poate continuă, însă, noi tot nefericiți suntem. Și cum e posibil? Avem toate ingredienele, dar tot nefericiți suntem.

Că să răspundem la întrebarea asta să ne amintim că starea de fericire nu este ceva că alte stări obiective măsurabile (frig/foame), ci este ceva ce ne autoconstruim. Este posibil să ne lipsească fericirea doar pentru că avem ochii “închiși” și nu vedem că avem toate motivele să fim fericiți. Am bifat toate motivele care ne-ar face fericiți, însă creierul nostru refuză să tragă linie și să zică: “da, sunt fericit”. Și face asta pentru că atât de mult timp l-am învățat să ignore prezentul și să trăiască doar în viitor încât nu mai este capabil să conștientizeze prezentul sau bucuriile actuale. Ne concentrăm mult prea mult pe ce ar putea merge rău sau, în cele mai multe cazuri, pe planuri de viitor și pe destinație în sine. Dar, în cazul fericirii  drumul până la destinație chiar este mai important decât destinația în sine.

Nu susțin să trăim doar în prezent, nimic altceva să nu mai conteze – trăiește clipă – NU! Ci o viață plină de sens, cu planuri, cu acțiune, cu muncă, cu momente de tot felul dar, în mijlocul acestora să ne oprim din când în când și să ne uităm la cum arată viață noastră în momentul acesta, la unde suntem, la ce oameni avem în jurul nostru. Iar lucru acesta e natural, e în firea noastră încă de la început pentru că și Dumnezeu a făcut asta când a creat lumea pe care o știm. A creat toate lucrurile, iar în ziua a șaptea s-a odihnit și a reflectat către toată creația Lui.

Este o capcană mult prea mare să ignorăm binecuvântările actuale și să tânjim în permanentă la mare boom pe care o să îl dăm peste 3 ani, 5 ani, 10 ani pe orice plan ar fi el. Pentru că o astfel de viață este o viață seacă. Este o viață asemănătoare cu a unui prizonier care așteaptă ziua eliberării.

Învață bucuria lucrurilor mici care adunate înseamnă fericire. Învață să fii mulțumitor pentru viață ta actuală în timp ce evoluezi către un mâine mai bun!

Iar, dacă ai analizat și tot ți se pare că nu ai prea multe motive să fii fericit, încearcă să te iubești mai mult, măcar cât te-a iubit Isus care a murit pe cruce pentru tine. Încearcă să stai de vorbă cu cineva despre fericirea și starea ta și fii conștient că fericirea este lucrul cel mai dorit în lume, este dorința cea mai mare a fiecărui om care a trăit pe planetă asta și partea bună e că este infinită, este destulă pentru toți, este gratis și o poți avea și tu chiar astăzi. Chiar în următoarele minute.

Depinde de tine!

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content