fbpx
De zi cu zi

Cutremurele din Islanda – mai mult de 20.000!

By

  În 24 februarie 2021, o regiune din sud-vestul Islandei, parte a Peninsulei Reykjanes, a început să primească semne de avertizare: „mai mult de 20.000 de cutremure înregistrate” într-un interval de doar 10 zile.  Pe 5 martie, CBS News a raportat „mai mult de 3.100 de cutremure în peninsulă doar în ultimele 48 de ore”.

   Islanda nu este străină de activitatea seismică; de fapt, „se întinde pe două dintre plăcile tectonice ale Pământului, atât cea nord-americană, cât și cea eurasiatică”. În timp ce această serie de cutremure a fost în cea mai mare parte mică – majoritatea nici măcar nu a depășit o magnitudine de 3,0 – studiile au arătat că „zguduituri similare au fost observate înaintea erupțiilor vulcanice în trecut”.

O creștere a activității seismice a dus la erupția Eyjafjallajökull, unul dintre cei 30 de vulcani ai insulei, în aprilie 2010 pentru o perioadă de trei luni. Erupția a ţinut titlurile ziarelor atunci când, între 14 și 20 aprilie, vulcanul care erupea, a creat un nor de cenușă „[provocând] una dintre cele mai semnificative întreruperi ale traficului aerian din ultimele decenii”.

Să nu fie acesta un motiv de îngrijorare?

  Cu toate acestea, cea mai recentă creștere a cutremurelor de rău augur este fără precedent. „Am mai experimentat cutremure, dar niciodată atât de multe la rând… Te face să te simți foarte mic și neputincios împotriva naturii”, a spus The Hill, citând un cetățean. „Niciodată în viața mea nu am experimentat atât de multe cutremure”, a declarat geofizicianul și profesor emerit al Universității din Islanda, dr. Pall Einarsson, pentru The New York Times.

   Deși aceasta poate fi o premieră pentru ei, oamenii de știință nu sunt surprinși. Cei care au studiat vulcanii insulei au observat că activitatea a crescut de la sfârșitul anului 2019.

  Nici cutremurele, sunt ei de opinie, nu sunt motive de îngrijorare. „Sunt multe, iar asta îi îngrijorează pe oameni, dar nu este nimic de care să vă faceți griji, lumea nu se va prăbuși”, a asigurat profesorul de vulcanologie Thorvaldur Thordarson,  de la Universitatea din Islanda. Dacă un munte sfârșește prin a exploda, erupția ar fi una lentă, care ar face ca lava să curgă în loc să fie aruncată.

  Guvernul islandez este de acord: așa cum a spus prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir într-o declarație oficială, pe lângă faptul că cetățenii națiunii sunt „obișnuiți să se ocupe cu calm de multe tipuri diferite de evenimente naturale legate de vreme sau geologie”, pentru ei riscul este „foarte scăzut” oricum, deoarece populația locuiește în mare parte în afara liniei de foc. Jakobsdóttir a subliniat, de asemenea, credința pe care o are în „infrastructura critică” a Islandei, rămânând netulburată pur și simplu pentru că „țara este „extrem de bine pregătită”.

Ești pregătit?

  În anul 79, muntele Vezuvius, un vulcan din sud-vestul Italiei, a explodat, îngropând orașul Pompei în cenușă, resturi și gaze otrăvitoare și ucigând 2.000 dintre cetățenii săi. Peste o mie de cadavre au fost descoperite în mijlocul acțiunii, înghețate instantaneu de ploaia de cenușă.

    Erupția nu a apărut din senin. În anul 62 d.Hr., cu 16 ani mai devreme, un cutremur considerabil a zguduit orașul, lăsându-l în mare parte în ruine. Cu toate acestea, oamenii au început să reconstruiască oraşul și și-au continuat viața. Au avut loc mai multe cutremure, în retrospectivă, semne clare de avertizare ale pieirii iminent, dar toate nu au avut niciun rezultat. „Romanii știau că Vezuviul este un vulcan, dar l-au considerat ca fiind stins”, afirmă un articol din Current Archaeology, o revistă britanică populară de arheologie. Tot mai mulți oameni însă s-au stabilit apoi în acel oraș care era la modă.

   Desigur, în lumea de astăzi, există un întreg domeniu științific dedicat studiului vulcanilor. Vulcanologii sunt capabili să folosească seismografe, termometre, sateliți, iar aceştia sunt doar câțiva colectori de date. Ei îi supraveghează îndeaproape, în mod constant, iar informațiile pe care le află au scopul de a proteja viața umană, de a o conserva, de a o salva.

Cu toate acestea, nici măcar vulcanologii nu pot prezice data și ora exactă a unei erupții – sau chiar dacă va avea loc una. Imaginează-ți dacă ar fi cineva care să cunoască viitorul. Imaginează-ți dacă ar fi cineva în care ai putea avea încredere absolută. Ei bine, există.

„Este un Dumnezeu în ceruri care descoperă secretele” (Daniel 2:28) și El „știe toate lucrurile” (1 Ioan 3:20). Prin Biblie, Dumnezeu ne-a oferit informaţii pentru a ne păstra viața veșnică: „Domnul Dumnezeu nu face nimic, decât dacă El descoperă taina Sa slujitorilor Săi proorocii” (Amos 3:7). Biblia este metoda lui Dumnezeu de a-și pregăti poporul.

   Prin Biblie, Dumnezeu prevestește semnele vremurilor: Hristos profetizează un număr tot mai mare de „cutremure mari în diferite locuri” (Luca 21:11) chiar înainte revenirea Sa. Poate că erupţia islandeză nu va avea loc în câteva zile, însă cutremurele din Islanda sunt prevestiri ale evenimentelor ultimelor zile, atunci când un cutremur cum nu a mai avut loc va reuși să mute „toţi munţii şi toate ostroavele din locurile lor.” (Apocalipsa 6:14). ).

Și la final, un foc – nu de la un vulcan, ci de la Dumnezeu din ceruri – va lovi pământul, distrugând pentru totdeauna toată răutatea și curăţind planeta din nou. Acesta este darul lui Dumnezeu pentru poporul Său, un cămin în care domnește neprihănirea, dreptatea și marea dragoste a lui Dumnezeu.

  Nu ai vrea să fii pregătit pentru acea zguduitură? Nu vrei să fii gata să primești darul vieții veșnice al lui Dumnezeu?

   La ce se rezumă totul în final este acurateţea sursei. Toate informațiile din lume nu ar însemna nimic dacă s-ar dovedi a fi false. Este bine, deci, că „întregul cuvânt al [lui Dumnezeu] este adevăr” (Psalmul 119:160).

   Poți avea încredere deplină în Biblie. Este cea mai bună „infrastructură critică” a ta pentru ceea ce urmează.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!