A FOST IISUS NĂSCUT PE DATA DE 25 DECEMBRIE?
Lumina lumii
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Trăim într-o epocă obsedată de rostirea punctului de vedere. Avem la dispoziție aplicații și site-uri unde ne putem însemna în scris, verbal sau în alte forme gândurile pentru ca alții să le poată vedea și reacționa instant. Și inevitabil acestea se vor pierde în fluxul continuu al noutăților.
Tocmai din cauză acestei sete de cuvinte, putem fi dezamăgiți știind că nu avem nimic scris de către Iisus. Discursurile Sale s-au păstrat, dar nu există nici măcar vreun paragraf din vreo epistolă sau vreo lecție pe care să le-o fi explicat-o ucenicilor.
De fapt, avem o singură mențiune a lui Iisus scriind și aceasta este plină de paradoxuri. Apare în Evanghelia după Ioan în capitolul 8 și este probabil una din cele mai cunoscute evenimente din viața Mântuitorului. În timp ce învață un grup de ucenici și gură cască, înaintea Sa este adusă o femeie prinsă în actul adulterului.
În acel moment, când se aștepta un răspuns clar, Iisus tace. Când acționează, în cele din urmă, o face tot în liniște așternându-Se să scrie pe pământ cuvinte care nu s-au păstrat până astăzi. Dar acest gest și replica faimoasă: Cel fără păcat să arunce prima piatră! reușește să disperseze mulțimea sfinților prea-prevăzători și-L lasă pe Învățător în compania păcătoasei ce-și aștepta sfârșitul dureros.
E ciudat, nu-i așa? Iisus nu ia partea învățătorilor judecând-o pe femeie și nici măcar nu-i mustră așezându-le în față vreun verset biblic care să-i facă să plece rușinați. Pur și simplu îi pune față în față cu propria lor viață. Și în acel moment nu mai își permit să facă pe judecătorul cu ușurință. Și femeii care era dată morții îi oferă har și o avertizare: Du-te și nu mai păcătui!
Nu e un caz unic în Evanghelii. De fapt, dacă am trage linie am vedea că Iisus de cele mai multe ori se găsește contra-curentului. Unele detalii s-ar putea să ne scape pentru că sunt specifice culturii evreiești din secolul I d.Hr., dar citind în context relatările despre activitatea Sa publică, vom vedea cum opera schimbări la nivel mental.
Iisus a trăit într-o societate puternic stratificată. Evreii erau înconjurați de străinii păgâni pe care-i detestau sau îi considerau spurcați. În interior credința, sau mai degrabă respectarea exactă a ritualurilor îți oferea statutul. Cu cât erai un mai bun păzitor al Legii, cu atât erai mai apreciat. Făceai parte din normalitatea așteptată pentru poporul lui Dumnezeu.
În mod inevitabil aceasta lăsa o bună parte din societate în afara cercului acceptării. Femeile erau excluse pur și simplu din cauza sexului lor și a unor prejudecăți culturale, proprii evreilor dar și împrumutate din filozofia vremii. Cei săraci erau clasați pe o poziție inferioară, în vreme ce bolnavii erau considerați a fi blestemați de Dumnezeu, leproșii fiind pur și simplu excluși fizic din societate. Alte meserii, cum ar fi aceea de vameș, de porcar sau disprețuita meserie de prostituată de asemenea se găseau la periferia acceptării sociale.
Când citim Evangheliile unde-l găsim pe Iisus? I se spune în față că stă la masă cu păcătoșii și prostituatele. Își ia ucenic un vameș, pe Levi Matei, și intră în casa altuia, Zacheu. Acceptă în prezența Sa o fostă demonizată și prostituată într-o vreme în care simpla atingere era percepută ca necurăție. Mai tot timpul e înconjurat de mulțimile sărace ale orașelor și satelor, călătorind împreună cu cei lipsiți, vindecându-i și vorbindu-le despre Împărăția de unde a venit.
Iisus era anapoda față de gândirea lumii Sale. Și aceasta nu doar pentru că era Dumnezeu. Felul în care a acționat El a rămas însemnat în Evanghelii și pentru a ne motiva să-l însușim. Pentru Mântuitor acele bariere create artificial pentru a ne separa și a ne înălța nu însemnau nimic. Cei mai sfinți din Israelul de atunci nu au avut nicio mustrare de conștiință să stea la sfat în Sabat și să hotărească moartea Celui care le amenința autoritatea. În același timp, despre un centurion roman Iisus nu se sfiește să spună că are mai mare credință decât cei din poporul ales.
Să nu rămânem la etichete perimate. Și astăzi avem același comportament care ne împinge să ne împărțim în triburi și să ne asemănăm cu cei care gândesc la fel cu noi. Aceasta înseamnă uneori să-i respingem și să ne depărtăm de cei care sunt în alt grup. Dacă unul este creștin e mai bun doar din cauza etichetei chiar dacă dincolo de exprimările evlavioase se găsește un comportament ce nu se ridică la înălțime. Dacă altul e necredincios avem suspiciuni față de el și-l ținem la distanță.
La Iisus nu există vreun sistem complex de caste în care poți urca sau coborî datorită meritelor personale. El vorbește despre oi și capre, grâu și neghină, fecioare înțelepte și neînțelepte. Aceste categorii se găsesc la capătul istoriei când va reveni în glorie și își va recunoaște ucenicii. Până atunci, vor exista cei care luptă să fie ucenicii Săi și să-I multiplice influența și cei care încă nu cunosc harul Său.
Tot El a oferit marca creștinului: Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. (Ioan 13.34). Când lumea se va uita la ucenici va trebui să spună: Uite-i pe cei ce se închină lui Iisus, care nu țin cont de unde vin aceștia, ci le arată aceeași apreciere și dragoste!
E un lucru fascinant să te gândești că până și simpla prezență a lui Iisus pe o stradă prăfuită și aglomerată era Evanghelie. Prin fiecare atingere și vorbă a Mântuitorului, Acesta aducea veste bună în mijlocul unui popor înfometat după salvare. Iisus a fost un Dumnezeu risipitor care a împrăștiat har de-a lungul Palestinei și în cele din urmă a sigilat această mărturie prin răstignirea Sa.
Toate pentru ca noi să vedem că o simplă etichetă nu acoperă personalitatea unei ființe umane. Cel pe care-l credeam un om credincios, poate fi măcinat de pofte. Cel care este ridiculizat poate păstra în adâncul său o credință de neclintit. Iisus a deschis ușa și ne-a lăsat posibilitatea de a ne debarasa de prejudecăți, oricât de puternice ar fi. Ne mai rămâne doar să călcăm pe urmele Sale și să risipim har în cele mai mărunte interacțiuni din viața noastră.
Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!