Este Biblia o carte prea violentă pentru a fi citită?
Demonizatul
Getting your Trinity Audio player ready...
|
O simplă ipoteză poate dovedi o realitate nebănuit de sofisticată: considerând faptul că lumea întotdeauna și-a tras seva credinței din generație in generație, moștenind totodată și valorile, tradițiile și amprentele culturale străvechi ale revelației directe – credința personalizată, la nivel de individ care nu a primit nimic în mod direct de la divinitate – această credință poate să difere total de la o persoană la alta. Afirmația de mai sus, care se referă în fond la experiența individuală a creștinului, are de-a face atât cu sensibilitatea de conștiință, care stabilește permisivitățile și alertează conștiința mai mult la unii și mai puțin la alții, cât și la forma de manifestare efectivă a credinței, așa cum percepe fiecare lucrurile supranaturale, de natură divină.
Dar să depășim teoria și să aducem în discuție lucruri concrete care dovedesc faptul că, indiferent de modul în care o persoană și-a însușit credința, mai zelos sau mai superficial, indiferent de felul în care aceasta percepe realitățile metafizic, și indiferent de modul în care îl percepe pe Dumnezeu, lumea biblică nu este un mit, Iar oameni considerați eroi, personaje cu o influență covârșitoare, nu sunt niște personaje de basme străvechi în mijlocul unor acțiuni care câteodată sfidează realitatea de astăzi și pare că insultă inteligența omului modern .
Primul argument pe care aș dori să-l aducem în discuție se referă la principiile și legile justiției din ziua de astăzi, mai exact la originea acestor legi. Principiile fundamentale, care stau la baza tuturor formulărilor după care s-au ghidat legiuitorii, sunt, fără echivoc, de sorginte biblică, iar oamenii bibliei împărtășesc aceleași valori morale fundamentale.
Al doilea argument care dovedește realitatea acestor actanți, care au consemnat o istorie reală și o viață autentică, este istoria însăși. Dincolo de istoria biblică este istoria popoarelor, care relatează despre personalitățile care au alcătuit-o, despre regi și fiii acestora, despre cărturari și oameni simpli, uneori cu o moralitate îndoielnică, alteori dedicați valorilor biblice, dar întotdeauna judecați prin prisma propriilor realizări sau motive pentru care au fost consemnați în istorie.
Asemenea unui documentar amplu, realizat în urma unor dosare străvechi dezarhivate, miliarde de oameni le-au călcat pe urme acelora care au fost surprinși de reflectoarele canonului biblic. Milioane de Danieli au trecut prin testele și grațiile împăraților pământului, zeci de milioane de Estere și poate alte sute de mii de Iosifi și Ionatani au dovedit aceeași integritate și au dus aceleași lupte ale credinței.
Chiar dacă pare greu de crezut, dincolo de miliardele de credincioși care și-au dovedit apartenența de-a lungul anilor în istorie, există și în lumea seculară și tehnologizată de astăzi autori ai credinței adevărate, chiar dacă nu o etalează pe Instagram, sau poate că o fac, dar nu la fel de impozant ca mulți influenceri moderni și populari de azi. Și chiar dacă pare incredibil, există și astăzi rapoarte dezarhivate ale unei credințe în acțiune, chiar dacă nu se mediatizează.
Motivul pentru care nu putem observa cu ochiul liber această realitate a credinței, însușite și trăite din abundență și în secolul nostru modern, este tocmai faptul că aparatele care o cuantifică nu se regăsesc în lumea aceasta, iar tehnologia din ziua de azi nu e atât de avansată să o poată dovedi. În schimb, există multe aparate care generează diferite interese, astfel că această credință autentică nu mai este la înaltă căutare, motiv pentru care nu se prea vorbește despre ea.
Cu toate acestea, ca test universal funcționează un principiu care se regăsește în Cartea Sfântă; Isus Hristos avertizează cu privire la cei care își pretind o anumită apartenență, stofă sau origine: „După roadele lor îi veți cunoaște.” Matei 7, 20.
Deși ultimele personajele ale Sfintelor Scripturi și-au încheiat misiunea și viața pe acest pământ cu aproximativ două milenii în urmă, există un Personaj care a făcut afirmația de mai sus și care nu Și-a încheiat nici misiunea, nici viața, pentru că El este Protagonistul întregului context biblic. Și, deși toți acești eroi consemnați pe paginile scrierilor sfinte, au adormit, există un Spirit care le vehiculează trăsăturile de caracter, astfel modelând noi personaje, noi eroi biblici contemporani și noi protagoniști care dezarhivează și își însușesc cu succes trăsături de caracter nobile, biblice, cu un obiectiv precis și la fel de nobil – întâlnirea cu Marele Autor.
Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!