fbpx
De zi cu zi

Miracolul din viața creștinului

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Așteptările creștinului adevărat și consacrat sunt cu adevărat grandioase. Năzuințele acelui creștin care realmente își trăiește credința, deși mărețe, sunt totuși greu de împărtășit.

            Viața de credință nu este una ușor de înțeles atunci când încercăm să pătrundem în universul trăirilor și al experiențelor creștinului, sau să-i înțelegem modul în care acesta relaționează cu divinitatea, atunci când nu-i împărtășim valorile crezul sau sensibilitatea de conștiință.

            Trăirile unui om care are o relație profundă și personală cu Dumnezeu sunt nebănuite, experiențe care nu doar că îl vor conduce la așteptări mărețe, dar îi vor impune anumite standarde și-i vor influența și determina modul de relaționare cu ceilalți. Altfel spus, îi vor așeza premisele unei vieți realmente frumoase și de admirat, căpătând trecere înaintea oamenilor și înaintea lui Dumnezeu și este fericit. Sună utopic, nu-i așa? Ei bine, dincolo de urcușurile și coborâșurile vieții, omul plăcut lui Dumnezeu atinge cu ușurință acest deziderat, pentru că nimic altceva nu-i stabilește traseul prin viață, decât miraculosul factor la care ne vom referi ulterior.

            Revenind la așteptările extraordinar de mari ale creștinului, așa cum am spus, întotdeauna s-au ridicat mai presus de capacitatea de înțelegere a celor din jur. Ce așteptări are un creștin? Potrivit făgăduinței, în viața aceasta el poate cere orice, în numele lui Isus, plus că îl așteaptă o viață viitoare, viața veșnică, noțiune ce abia încape în mintea noastră. Așa cum se exprima marele înțelept Solomon, în cartea Eclesiastul, la capitolul 3 cu versetul 11, „Dumnezeu a pus în inima oamenilor chiar și gândul veșniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârșit, lucrarea pe care a făcut-o El.” Dar lucrul cel mai uimitor este motivul pentru care merită să o crezi, trebuie să o crezi și nu poți altfel – devenind prieten cu Acela care ți-o garantează cu viața Lui. Pomisiunea vietii veșnice sfidează până și condiția de om muritor, iar prin relația aceasta de minunată prietenie cu Dumnezeu ești calificat să aștepți și să speri la viața veșnică. Extraordinar, nu-i așa?

            Prietenia cu Dumnezeu este un alt miracol al vieții de creștin adevărat. Oamenii adesea se cunosc în anumite circumstanțe, se apropie unul de celălalt, ca urmare a pasiunilor și a preocupărilor pe care le au în comun și astfel pot lega prietenii și relații de durată. Nu este un miracol că omul a pus piciorul pe lună, ci faptul că Fiul lui Dumnezeu a pus piciorul pe Pământ, spunea cineva odată. S-a întrupat, a îndurat greutăți și o moarte cumplită, doar pentru a ajunge la inima ta și la inima mea. Ciudate împrejurări în care l-am cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu, nu-i așa? Totul e cu atât mai emoționant, cu cât motivația Lui, bucuria pe care o avea înainte, învinge până și cauzele pentru care noi am devenit muritori. Totul pentru ca noi să ajungem să trăim o altfel de viață, să nu mai depindem de o materie predispusă îmbolnăvirilor și degradării, să nu mai avem limită de ani, într-o viață alături de Acela care S-a sacrificat pentru noi. Miraculos, nu-i așa?

            Uneori tânjim după un prieten adevărat. Imaginează-ți, însă, că va veni o zi în care te vei putea bucura nu doar de compania a doi sau trei adevărați prieteni, ci vei putea ajunge să cunoști poate câteva zeci sau sute de mii de personalități cu caractere nobile, nepătate și cu minți sclipitoare în societatea îngerilor, iar acesta este un alt miracol al vieții de creștin, proiectat în viața de apoi.

            O lume nouă, o viață nouă, un trup nou, o societate nouă și o nouă relație cu Dumnezeu, ceea ce-i cel mai important. Și cel mai interesant este că fiecare dintre noi percepem și ne imaginăm diferit toate aceste aspecte miraculoase ale vieții de creștin, inclusiv modul în care Îl percepem pe Dumnezeu Însuși. Dați-mi voie să adaug că, la nivel de percepție, cel mai mare miracol este viața însăși, astfel că avem toate motivele să-L lăudăm pe Dumnezeu pentru minunile pe care le-a așezat în calea existenței noastre.

                Un episod foarte grăitor care apare pe paginile Scripturii în evanghelia lui Luca (17,20), este cel în care niște farisei îl întreabă pe Isus când va veni Împărăția lui Dumnezeu. Drept răspuns, El le-a zis: „Împărăția lui Dumnezeu nu vine în așa fel ca să izbească privirile. Nu se va zice: ‘Uite-o aici’ sau ‘Uite-o acolo’. Căci iată că Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.

            Putem păstra în sufletul nostru imagini și vibrații ale împărăției lui Dumnezeu și chiar suntem privilegiați că putem avea comuniune cu Dumnezeu prin Isus, trăind astfel o adevărată minune, dar toate acestea se nasc dintr-un alt miracol.

            Poate că viața de urmaș al lui Hristos este cu totul altceva în comparație cu ceea ce ne imaginăm, adoptăm noi prin compilație de tradiții și crezuri, sau interpretăm în trăirile de zi cu zi. Călătoria unui adevărat creștin prin viață nu țintește altceva decât obiectivele care rezonează cu voia și valorile lui Dumnezeu, așa cum apar ele pe paginile Evangheliei. În lumina acestor valorilor și a vieții trăite pe placul lui Său, toate celelalte lucruri pălesc până și în interes și importanță, lucru care reduce la tăcere sintagma „o viață normală de creștin”. Viața de creștin este una revoluționară, și dacă nu stârnește prigonire, dacă nu își trece testul în fața sabiei sau a răcnetului de leu, nu este decât o autoamăgire.

            Odată, pe la vârsta adolescenței, pe când eram preocupat de cerințele creștinismului, am avut un vis. Nu se făcea nicio acțiune, ci am visat un singur tablou: un sclav. O imagine care face cât o mie de argumente mi-a lămurit atunci diferența dintre confort și implicare, dintre o viață de sacrificiu și o delăsare și o amânare continuă. Există oameni care „își plătesc cauțiunea” prin diferite daruri, financiare, sau reputaționale, etalând o imagine, ca preț la abonamentul profilului de „creștin” și astfel se sustrag de la adevăratele îndatoriri.

            De asemenea, tot în adolescență a fost o vreme în care împărțeam altora poate sute de Evanghelii și cărți valoroase, dar inima mea era atât de departe de Dumnezeu, pentru că singura carte importantă rămânea nescrisă, nejucată și nedeschisă – o viață autentică, un creștin viu. Atunci m-am simțit parcă acuzat de trăirile a zeci de valdenzi, a milioane de martiri și a mii și mii de creștini prigoniți prin lagăre, deținuți politic, sau oameni simpli care realmente au semănat cu Isus, și-au plantat credința cu lacrimi și sânge și au adormit cu ochii pironiți spre cer, datorită acelei minuni… 

            Cu toate acestea, adevăratul miracol din viața unui creștin nu se referă la răzbaterea prigonirilor cu forța unui martir, nici măcar la o viață de păcat transformată sau la eliberarea din lagărul unor dependențe. Marele miracol pe care Spiritul lui Dumnezeu îl produce în viața unui om transformat nu se referă la așteptarea unei vieți fără de moarte, nici la îmbrăcarea unui trup de nemurire, nici la accesul în lumi și planete nebănuit de uluitoare, cu acces la pomul vieții sau la peisaje și gusturi care la inima omului n-au avut acces și la care imaginația umană nu s-a urcat. nici măcar la prietenia veșnică ce leagă un biet muritor de un Dumnezeu întrupat și răstignit, care a coborât în focarul păcatului pentru a ne salva.

            Toate acestea sunt minuni de nedescris, dar adevăratul miracol, deși are de-a face cu ceea ce primim, dar mai ales cu omul care devenim în urma a ceea ce primim, este asemenea unei conectări cu Dumnezeu prin Isus. Adevăratul miracol este de fapt cel mai mare har care face toate aceste lucruri posibile, în urma căruia te vezi exact așa cum ești în realitate – un păcătos, însă un păcătos iubit.

            Este minunea care descuie voia lui Dumnezeu, astfel ca noi să primim voința și înfăptuirea deopotrivă, iar mie mi-a revenit în memorie odată cu o strofă dintr-o poezie din bătrâni: Poți să pierzi averi și ranguri / Bogății cu rodu-n spic; / Dacă n-ai pierdut credința, încă n-ai pierdut nimic.“

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content