fbpx
Isus

Răstignirea lui Isus

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Crucea este unul dintre cele mai ușor de recunoscut simboluri, chiar și de către aceia care nu împărtășesc credința creștină. Este prezentă de la cea mai înaltă catedrală până la cea mai măruntă biserică de cartier ce susține că se închină Celui ce a murit pe aceasta. O găsim pe îmbrăcăminte, pe copertele Bibliilor, sub forma unor bijuterii sau oriunde credem că este bine să fie așezată.

Rămâne de asemenea și însemnătatea gestului – motivul pentru care credem că Isus, Fiul lui Dumnezeu, a hotărât să-și încheie lucrarea publică printr-o moarte tragică și dezonorantă. Toți cei care intră în rândul credincioșilor își trag putere din acel eveniment unic și irepetabil petrecut pe Calvar în urmă cu 2000 de ani.

Cartea aceasta, Răstignirea lui Isus, în care un medic examinează moartea și învierea lui Christos, este interesantă pentru că abordează problema dintr-un alt unghi, acela al unui om de știință ce încearcă să ne facă să înțelegem realitățile imediate ale morții lui Isus pe cruce.

Poate că un titlu mai corect ar fi fost „examinarea patimilor și a învierii lui Christos” pentru că în cele aproape 200 de pagini ale cărții ni se prezintă mult mai mult decât o expunere detaliată a răstignirii. De fapt, autorul ne familiarizează cu textele antice în care este menționat Isus, apoi trece la o descriere a mediului politic și religios. Astfel înțelegem mai bine conspirația ce este surprinsă și pe paginile Evangheliilor.

Abia apoi trecem la acele capitole ce tratează subiectul promis. Acestea oferă cel mai mult pentru că aduc înaintea cititorului detaliile fascinante și tenebroase ale acestei metode de execuții barbare perfecționate de mintea romană. Ele ne vor face și mai conștienți de brutalitatea sacrificiului acceptat de Mântuitorul nostru.

Autorul aduce la viață și adaugă tonuri întunecate asupra aspectelor întâlnite deja în Evanghelii. Scriitorii lor nu sunt interesați să explice forma supliciului, ceea ce ne poate detașa de realitate și ne poate oferi o imagine limitată asupra acelor ore de agonie. Cunoștiințele istorice reprezintă un plus și ne permit să vedem mai clar moartea lui Isus.

Sub privirea detașată a clinicianului ni se înșiruie efectele pe care le pot avea procedurile de tortură asupra corpului uman. Când domnul Isus este adus înaintea Sinedriului deja este extenuat după o noapte de nesomn și stres extrem în grădina Ghetsemani. Urmează pasarea arestatului de la Ana la Caiafa, biciuirile și în cele din urmă drumul interminabil până la Golgota și țintuirea pe cruce.
La fel ca în cazul unui pacient intrăm în culise și, accentuând acele aspecte ale narațiunilor evanghelice, doctor Bergeron explică cauzele naturale care au dus la decesul timpuriu de pe cruce. Sadismul acestui instrument de tortură este reprezentat tocmai de durata prelungă a legării de acesta. De ce a murit Isus atât de repede? Care este cauza naturală a decesului? Autorul oferă un răspuns tentativ la această dilemă.

Finalul cărții tratează evenimentul Învierii. Suntem asigurați din nou că un răstignit avea slabe șanse să-și însceneze moartea, astfel că în mormântul lui Iosif din Arimateea este așezat un cadavru. Se discută mai apoi diferitele teorii referitoare la ce s-a întâmplat cu trupul lui Isus și se oferă un număr de argumente care pot oferi o bună fundație pentru credința în realitatea mesajului învierii Mîntuitorului.

Răstignirea lui Isus este o carte din care poți învăța multe și se parcurge cu creionul în mână. Pune la dispoziția cititorului, într-o formă ușor digerabilă și concentrată, o relatare a ultimelor ore petrecute de Isus pe Pământ și adâncește înțelegerea noastră asupra acelor evenimente subliniind prețul plătit de natura umană a Mântuitorului pentru salvarea noastră. Astfel vom înțelege mai profund versete precum prin rănile Sale suntem tămăduiți (Isaia 53:5).

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content