fbpx
De zi cu zi

Readus la viață!

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Pe 7 noimebrie 2020, Michael Knapinski, un bărbat în vârstă de 45 de ani din statul Washington, se afla într-o drumeție împreună cu un prieten de-al său în Parcul Național Mount Rainier, când cei doi au decis să se despartă, stabilind să se întâlnească tot în acea noaptea în parcarea din zona Paradis. Knapinski a continuat restul drumului, singur, purtând încălțăminte pentru zăpadă.

„Eram destul de aproape de sfârșitul traseului, apoi totul a devenit alb și nu am mai putut vedea nimic”, a declarat Knapinski pentru ziarul The Seattle Times.

Potrivit articolului, „ultimul lucru pe care a spus că și-l amintește este că a încercat să coboare cu pași mici de pe munte, fiind înconjurat de alb”. Knapinski a spus: „Nu sunt sigur de ceea ce s-a întâmplat apoi. Cred că am căzut.”

Atunci cand a văzut că Knapinski nu apare la locul de întâlnire, prietenul său a alertat autoritățile. Din cauza vremii severe, a fost găsit de salvatori abia a doua zi, în zona de drenaj a râului Nisqually. L-au transportat cu un elicopter al Marinei SUA la Centrul Medical Harborview din Seattle.

A murit la Urgențe

  În timp ce se afla la camera de urgență, Knapinski „a intrat în stop cardiac” și „a murit”. Însă echipa medicală nu a încetat să îl resusciteze. Ei au continuat să-i administreze RCP și i-au pus un tratament de oxigenare cu membrană extracorporală (ECMO). ECMO pompează sânge „în afara corpului către o mașină inimă-plămân care elimină dioxidul de carbon și trimite sângele plin de oxigen înapoi la țesuturile din organism”. Potrivit dr. Jenelle Badulak, un medic de urgență care l-a tratat pe Knapinski, „este cea mai avansată formă de suport artificial pentru viață din lume”.

   Knapinski a stat în această stare aproximativ 45 de minute, după care medicii i-au repornit inima. Apoi a fost mutat la secția de terapie intensivă (UTI). Trei zile mai târziu, s-a trezit.

„S-a întors din morți. … Poate că nu este destul de corect din punct de vedere medical, dar inima lui nu a mai bătut timp de mai mult de 45 de minute”, a declarat dr. Saman Arbabi, directorul medical al ICU chirurgicale a spitalului. “Este uimitor.”

  În ceea ce îl privește pe Knapinski, care încă se recuperează după arsurile apărute în urma degerăturilor, problemelor la rinichi și ușoarelor „întârzieri cognitive”, aceasta este o experiență care îți schimbă viața în totalitate. Fost dependent de droguri, acesta a putut scăpa de acest obicei nociv datorită  drumețiilor, iar acum dorește să își dedice viața altora.

„Și de îndată ce voi fi capabil fizic, aceasta va fi chemarea mea în viață”, a spus el pentru ziar. „Doar să ajut oamenii.”

O viață făcută nouă

Experiența lui Knapinski amintește de o relatare din Evanghelia scrisă de Marcu.

În timpul vizitei lui Isus la Gadara, o zonă de cealaltă parte a Mării Galileii, vizavi de locul unde predicase El, Mântuitorul a întâlnit o priveliște îngrozitoare:

„Când a ieşit Isus din corabie, L-a întâmpinat îndată un om care ieşea din morminte, stăpânit de un duh necurat. Omul acesta îşi avea locuinţa în morminte şi nimeni nu mai putea să-l ţină legat, nici chiar cu un lanţ. Căci de multe ori fusese legat cu picioarele în obezi şi cu cătuşe la mâini, dar rupsese cătuşele şi sfărâmase obezile, şi nimeni nu-l putea domoli. Totdeauna, zi şi noapte, stătea în morminte şi pe munţi, ţipând şi tăindu-se cu pietre.” (Marcu 5:2-5).

   În mod miraculos, Isus l-a redat acelui om sănătatea fizică și mentală, alungând demonii într-o turmă de porci, care s-au înecat imediat. Fostul om stăpânit de demoni, acum pe deplin „îmbrăcat și cu mintea întreagă” (v. 15), stătea plin de pace.

  În timp ce acest lucru i-a supărat foarte mult pe localnici, care i-au cerut lui Isus să părăsească orașul, bărbatul care fusese vindecat l-a rugat pe Salvator să aibă șansa de a fi ucenicul Său. În schimb, Isus l-a instruit să-și împărtășească mărturia altora: „Du-te acasă la prietenii tăi și spune-le ce lucruri mari a făcut Dumnezeu pentru tine și cum a avut milă de tine” (v. 19). Așa că acel om a făcut exact așa.

   Când te gândești la asta, oricine a fost mântuit de Isus Hristos a fost, de asemenea, adus înapoi din morți, din moartea păcatelor noastre. Biblia spune: „Pentru că plata păcatului este moartea, dar darul lui Dumnezeu este viața veșnică în Hristos Isus, Domnul nostru” (Romani 6:23).

   Citește în întregime Romani 6. Vezi minunea pe care Hristos o dă fiecăruia dintre noi care moare în vechea noastră viață de păcate, pentru ca noi să ne naștem din nou în El! Suntem „cu adevărat morți față de păcat, dar vii pentru Dumnezeu în Hristos Isus, Domnul nostru” (v. 11); prin urmare, trebuie să „ne prezentăm lui Dumnezeu ca fiind vii din morți și mădularele [noastre] ca instrumente ale neprihănirii lui Dumnezeu” (v. 13).

  Acele „instrumente” trebuie folosite pentru a împărtăși Evanghelia altora, după cum a sfătuit și apostolul Ioan biserica primară: „Știm că am trecut de la moarte la viață, pentru că iubim pe frați. Cine nu-și iubește pe fratele său rămâne în moarte” (1 Ioan 3:14).

   După cum ilustrează povestea lui Knapinski, multe se pot întâmpla când cineva este „mort”. Însă mult mai multe lucruri sunt posibile pentru cei care sunt născuți din nou, spiritual, ca ucenici ai lui Hristos.

  Acesta este un miracol pe care fiecare persoană din lume are privilegiul de a-l experimenta, dacă alege: Fiecare credincios se confruntă cu „Chemarea la ucenicie”.   Fără loialitate totală față de Hristos, cerințele vieții și mesajul Său nu poate exista ucenicie. Ce chemare mai înaltă ar putea avea cineva?”

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content