Orașul pierdut al Egiptului
Cutremurele din Islanda – mai mult de 20.000!
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Din varii motive, care nu explică totuși realitățile dezamăgitoare, urmările unui stil de viață din care lipsește exercițiul fizic și mișcarea regulată, au fost neglijate foarte mult în ultima vreme. Atât din partea sistemului medical, cât și ca proiecte și intenții la nivel personal. O viață sedentară întrece cu mult efectele fumatului și alcoolului asupra sănătății. Și a întrecut cu mult și capacitatea corpului de a se reface după perioade lungi de stat în casă, la birou, în poziții fixe la volanul mașinii sau în pat privind intens un ecran digital.
Este posibil să fi descris mai sus pe toți membrii celor mai multe familii normale din zilele noastre. Și chiar dacă efectele unui stil de viață dezechilibrat nu se văd în direct, ele cu siguranță vor apărea la un moment dat. Iar lucrurile pot deveni foarte greu de îndreptat.
Îmi amintesc de vremea când încă nu știam a discerne prea bine informațiile medicale, că auzeam tot felul de sfaturi cel puțin interesante despre o viață „sănătoasă”. Cum ar fi că trebuie să stai jos ori de câte ori ai ocazia, că munca fizică înlocuiește foarte bine exercițiul fizic și altele asemănătoare pe care le știm prea bine. Lucrurile acestea ne ajută, dar doar pentru a ne face să ne simțim mai confortabil cu ideea că ce facem este bine. Chiar dacă aceasta ne distruge sănătatea și ne subrezește pe zi ce trece.
Ce înseamna sedentarismul și cum ne-a afectat în ultimii doi ani?
Sedentarismul este o situație neplăcută care trebuie urmărită îndeaproape și tratată serios, deoarece în timp poate avea efecte dezastruoase asupra organismului. Reprezintă o problemă foarte actuală în cadrul civilizației pe care ne-am construit-o, având efecte dăunătoare precum: tulburarea echilibrului metabolic, îmbătrânirea prematură, creșterea riscului dezvoltării cancerului, diminuarea oxigenării organismului, afectarea posturii și a coloanei vertebrale, creșterea în greutate, tulburări genetice.
Distanțarea socială și restricțiile în ce privește deplăsările, planificarea concediilor sau statusul mental premergător activităților fizice, manifestate în ultimii doi ani, au dus problema sedentarismului la ultimul nivel de îngrijorare pentru sistemul medical.
Iar urmările, mai ales în ce privește generațiile următoare, vor avea un ecou puternic abia în următorii 10-15 ani. Ceea ce înseamnă ca bolile de mâine se fac azi!
O viață sedentară are impact asupra corpului tău
Oamenii sunt construiți pentru postura ortostatică (în picioare), iar toate organele interne spun că și ele își doresc aceasta. Inima și sistemul cardiovascular funcționează mai bine astfel. După cum poate bine știm, picioarele sunt a doua „inima” a corpului, în sensul cantității de sânge care circula de-a lungul lor. Prin mișcare susținută și îndelungată ajutam ca sângele să fie pompat înapoi spre inima mult mai repede, îmbunătățind circulația sanguină.
Vezica urinară este, de asemenea, într-o stare mult mai bună funcțional atunci când ne desfășuram activitatea în picioare.
Activitatea fizică mai are efectul de a crește nivelul de energie, oferindu-i corpului o rezistență musculară și osoasă mult intensificate.
Bolile asociate sedentarismului
În vreme ce aproximativ 2 milioane de decese sunt atribuite în fiecare an sedentarismului, populația globului pare să nu înteleagă mai deloc importanța mișcării și a activitații fizice.
Cu speranța că vom întelege tot mai clar cât de important este să încercăm a ne regla stilul de viață cu care ne-am obișnuit, adoptând unul care să implice atât hrana sănătoasă, puțin procesată, nutritivă și cât mai naturală, dar si mișcarea și vizitele regulate la medic pentru controlul de rutină anual, este important să trecem în revista câteva dintre problemele care survin în urma unei vieți sedentare:
– creste mortalitatea de orice cauză, indiferent la care dintre ele ne-am putea gândi;
– dublează riscul bolilor cardiovasculare, diabetului, și al obezitații;
– crește riscul dobândirii cancerului de colon, al presiunii sanguine ridicate, osteoporozei și dislipidemiilor (tulburarea metabolismului colosterolului);
– sedentarismul reprezintă și un factor important în apariția depresiei și anxietații;
Inactivitatea fizică, împreună cu sporirea utilizării fumatului ca activitate zilnică, dar și nutriția deficitară și lipsa unei diete constante și sănătoase, au luat amploare în rândul populației generale, făcând parte din stilul contemporan de viață uzual.
Chiar dacă pare că toată lumea face astfel ți e deja un nou “normal”, patologiile despre care am amintit mai sus nu vor înceta să apară.
Ce poți face mai exact pentru a avea o viață activă?
În ultimii ani a crescut foarte mult numărul persoanelor obeze, ceea ce face ca mediul în care trăim să fie unul nu tocmai favorabil dezvoltării unor obiceiuri sănătoase. Dar chiar de am fi primii sau singurii din familie sau colectivitatea din care facem parte, care fac anumite demersuri în ce privește sănătatea, este important să ne ținem tari și să facem tot ce putem pentru a fi un exemplu bun și a rămâne sănătoși.
Pe lângă dieta echilibrată, tratamentele de întărire a imunității și a valorilor metabolice, vizitelor regulate pentru verificarea stării de sănătate și consultarea nutriționistului în cazul în care lucrurile impun acest lucru, aș vrea să ținem minte câteva dintre lucrurile pe care le putem încadra în viața noastră. Sunt lucruri pe care le putem face zilnic, care nu iau timp foarte mult. Și care, mai mult decât orice, pot deveni fiecare un obicei de care nu ne vom dezlipi niciodată.
Iata câteva dintre lucrurile pe care le putem face:
-să stăm în picioare atunci când folosim transportul public (și să folosim cât mai puțin posibil mașina personală în timpul săptămânii)
-putem merge pe jos sau cu bicicleta la muncă
-să ne organizăm mici plimbări de-a lungul zilei, fie în pauzele de prânz sau seara
-să ne ridicam, ajutați de un sistem de alarmă sau memento, la fiecare 30 de minute de lucrat la birou
-putem investi într-un birou care poate fi folosit și stand în picioare
-să petrecem mai mult timp cu activități manuale, care impun și munca fizică
-putem vorbi la telefon lucruri importante și în timp ce ne plimbăm
-să tăiem din programul de urmărire a filmelor sau emisiunilor preferate și să dedicăm mai mult timp activităților fizice
-putem înlocui liftul cu scările, chiar și când suntem obosiți și simțim ca nu mai putem face nicio mișcare
-și tot atunci putem să ne organizam măcar 10-15 minute zilnic, sau măcar seara cu câteva ore înainte de culcare, pentru a face niște mișcări de întindere, relaxare, sau de antrenare a grupelor musculare. Indiferent de starea de oboseală sau ce am realizat pe parcursul zilei, aceste schimbări ne vor da cu siguranță mai multa energie și vom dormi mai liniștiți. Să nu uităm, în același timp, că avem în dar un corp minunat, pentru care un Mântuitor a murit, a investit un suflet și un caracter extraordinare și le-a adunat pentru a servi drept templu al Său! A fi și rămâne sănătoși este cel puțin o datorie. Iar datoriile frumoase de fiecare dată pot deveni din obiceiuri, adevărate plăceri sănătoase, cu ecou în veșnicie!
Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!