fbpx
De zi cu zi

Slalom prin Epoca Minciunii

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Fără să vrem, fără să cerem, ne naștem într-un anumit timp, într-un anumit loc. Am putea să ne considerăm mai norocoși sau mai puțin norocoși. Alții, cronicari ai timpului, ajung să numească vremurile trecute după caracteristicile dominante ale acestora. Pot să fie epoci ale credinței, ale îndoielii, ale întunericului și ale războiului. Și nu trebuie neapărat să se încheie vreodată. Dar cum e să trăiești în Epoca Minciunii?

Nu știu cât de multă lume a digerat alunecarea spre această epocă, numită în mod subtil Epoca Post-Adevăr. Ar fi trebuit să ne zguduie până, să ne facă nopțile albe și inimile înmuiate. Cum se poate să cădem într-un astfel de timp, și să nu fie nicio desfășurare publică prin care să se ceară revenirea la “normalitate”?

La fel ca în cazul “legendelor”, nu a existat o Epocă a Adevărului. Ne-am mințit frumos spunând că doar acum, în vremea noastră, am schimbat macazul. Sau am putea crede că, pe vremea când Biserica făcea legea, Evanghelia impunea ca adevărul să fie rostit de la amvoane și pe stradă. Aceasta este o iluzie determinată poate și de puțina cunoaștere a trecutului.

Astăzi trăim într-o altfel de epocă, avem o capacitate mai mare de acoperire, o rază mai mare de expunere. Minciuna poate fi distribuită global în câteva secunde, iar adevărul are nevoie de timp pentru a fi restaurat. Tot ceea ce a fost folosit înainte pentru a disemina minciuni este multiplicat exponențial. Și, în același timp, aceleași dispozitive elimină capacitatea noastră de a face distincția între minciună și adevăr.

Iată principala problemă și motivul pentru care putem recunoaște că trăim în Epoca Post-Adevărului: tocmai din cauza torentului neîntrerupt de informație și contrainformație, care seamănă confuzie. Nimic nu mai este stabil, o minciună ajunge să fie rostită de atâtea ori, încât pare adevăr. Nu mai avem timp să ne oprim, să cumpănim și să discernem binele de rău, adevărul de minciună. Și ajungem să credem pe cuvânt ceea ce, de fapt, este un fals notoriu.

Minciuna îmbracă forme plăcute, sincere sau e rostită în dodii, cu o doză suficientă de adevăr pentru a ne îmbăta. La fel ca șarpele din Eden care a interpretat un spectacol de lumini și umbre pentru a o ului pe Eva sau profeții falși ce dădeau vești despre binele Ierusalimului, chiar dacă realitatea era total diferită. A crede pe cineva pe cuvânt, fie el și o autoritate avizată, este un act de curaj sau de nepăsare, atâta vreme cât nu mergem dincolo de cuvintele pe care acesta le rostește.

Miza este întotdeauna mare. Minciuna nu este o vorbă de sine stătătoare. În spatele fațadei se află un fir care trage după el ceva mai mult. Cel care vorbește are ascunsă în urma sa un șir de consecințe. Pentru că minciuna costă, are un preț.

Iisus vorbește despre o vreme în care mulți vor vorbi, căutând să-i înșele chiar și pe cei aleși (Matei 24.24). E un verset care ar trebui să ne impresioneze. Dacă ești în biserică, dacă ții Biblia în mână și o citești sau dacă te rogi, nu ești imun la înșelăciune. Neadevărul va crește în intensitate, va fi trimis în direcția credinciosului până când acesta se află în pericolul de a ceda confuz. Este un mesaj pentru credincioșii care sunt în pericolul să aproximeze greșit puterea de a vrăji a inamicului.

E suficient pentru a ne pune pe gânduri. E necesar să nu rămânem cantonați într-o falsă încredere. Aș mai adăuga și versetul rostit, cu o notă de melancolie și îngrijorare, de către Iisus, când va veni Fiul omului va mai găsi El credință pe Pământ? (Luca 18.8) Acesta completează cumva tabloul. Minciuna va fi atât de puternică încât mulți, aceia care-și zic credincioși, vor fi înșelați.

Să nu uităm acest adevăr și să ne gândim la el. În fiecare zi, în direcția noastră sunt lansate adevăruri și minciuni din toate părțile. De la oamenii pe care-i întâlnim, până la programele TV, pe care le privim sau conținutul pe care-l consumăm în mediul digital. Toți vor să ne spună ceva, dar mulți nu o fac cu cele mai bune intenții.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content