fbpx
De zi cu zi

Superputerea nebănuită a cuvintelor

By

Mai bine gândești de zece ori ceea ce vrei să spui o singură dată, decât să spui de zece ori ceea ce ai gândit doar o dată!

Faptul că nu suntem decât oameni nu înseamnă că suntem lipsiți de superputeri. Avem superposibilitatea de a întocmi planuri mărețe și de a transforma milioane de vieți. La tot pasul întâlnim șansa de a transforma o supărare, o încruntare sau o indispoziție, într-un zâmbet, într-o perspectivă optimistă, într-o fericire molipsitoare.

Totodată, putem înmagazina și produce superenergia de a motiva, de a îndruma, de a orienta, de a lega prietenii, de a stabili relații de lungă durată și de succes. Dar, în egală măsură avem forța de a răni sau chiar ucide, pe toate aceste fronturi.

După cum poate deja ați intuit, pentru toate acestea și pentru multe alte reușite nu este nevoie să preparăm licori sau poțiuni, sau să participăm la te miri ce ședințe dubioase. Este suficient doar să rostim formule simple, vorbe potrivite și bine-intenționate, pentru că toată puterea unei realizări de proporții stă în superputerea nebănuită a cuvintelor.

Economia incredibilă a cuvintelor

Principiul „gândește tot ce spui, dar nu spune tot ce gândești” este o monedă cu două fețe. Oare cum putem să o aflăm pe cea potrivită?

Poate pare incredibil, însă cuvintele-cheie se numesc astfel pentru că de multe ori ne trezim că trec ore, zile, luni sau chiar ani de-a rândul, în care ne aflăm încuiați, prizonierii tuturor celorlalte cuvinte, repetiții supărătoare care conduc la insuportabil, tocmai pentru că acestea care ne pot descuia lipsesc. Suntem adesea sechestrați și prinși în camera de tortură tocmai pentru că în vocabularul nostru nu se regăsesc anumite cuvinte-cheie, simple. De multe ori suntem victimele circumstanțelor pentru simplul motiv că nu îi permitem limbii să ne descurce.
„Îmi pare rău!”, „a fost numai vina mea”, „îmi dau seama că ai dreptate în ceea ce simți”, „te rog să mă ierți!”, „promit!”, „te iubesc!”. – Atât de simplu și totodată atât de greu! Putem economisi ani de frustrări și putem demonta piedici relaționale înțelegând cât mai bine cum să administrăm cuvintele, ce și când să rostim, iar toate acestea nu sunt simple vorbe, și știți de ce?

Proiecția impresionantă a cuvintelor
În realitate cuvintele nu sunt doar cuvinte. Două vagoane ale unui tren sunt legate printr-un element mult mai mic în comparație cu dimensiunea vagonului. Acel obiect poate fi asemănat cu vorba pe care o rostim: cuvântul este doar un simbol sau un mijloc prin care proiectăm sau purtăm o realitate mult mai mare ca însemnătate. De asemenea, interlocutorul nu percepe o simplă vorbă, ci i se proiectează imagini, trăiri, obiecte, peisaje, promisiuni, elemente care îi tractează poate așteptări uriașe, decizii însemnate și realizări nebănuite. Astfel se explică „superputerea nebănuită a cuvintelor”, astfel se conturează încrederea și așa se nasc și se alimentează relațiile fericite și împlinite. Tot așa se și distrug, fie printr-un proces lent, fie printr-o moarte subită – mare atenție!

Este chiar și un principiu biblic, așezat pe paginile Sfintei Scripturi cu câteva mii de ani în urmă, potrivit căruia cuvintele rostite pot deveni o chestiune de viață și de moarte, iar cei care se deplasează fie într-o direcție, fie în cealaltă îi vor afla rezultate, vor beneficia de roadele în care au investit. Paragraful sună astfel: „Viaţa şi moartea stau în puterea limbii, iar cei ce o iubesc îi vor mânca roadele.” (Proverbe 18, 21-23)

Construiește-ți profilul de încredere

 

În realitate, sursa din care putem obține toate calitățile unui om de încredere și toate superputerile este cartea mai sus amintită – Sfânta Scriptură. Tot de aici aflăm un alt principiu de mare valoare, din care înțelegem că un profil de încredere se construiește încet, dar sigur, iar lucrul acesta se realizează printr-o consecvență a încrederii dovedite în trecute și sedimentate în continuare.

De exemplu, o persoană onestă nu are nevoie de prea multe cuvinte pentru a-și dovedi credibilitatea, dacă astfel s-a dovedit a fi și în trecut. Îndemnul biblic pentru a investi în această calitate sună astfel: „Felul vostru de vorbire să fie: ‘Da, da; nu, nu’; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.” (Matei 5:37). Așadar, dacă am îmbrăcat această stofă de om parolist nu este nevoie să ne jurăm sau să înjurăm pentru a deveni credibili.

Vestea bună este că nu este nevoie să invocăm spirite, superputerile nebănuite ale cuvintelor îți stau la dispoziție. Succes!

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!