fbpx
De zi cu zi

Toți sunt normali până ajungi să-i cunoști

By
Getting your Trinity Audio player ready...

În cazul unor titluri de carte persistă senzația de a le ști chiar dacă nu le-ai citit. Odată cu trecerea timpului câștigă popularitate, ideile sunt preluate, folosite mai departe și devin familiare. Iar în momentul în care hotărăști în cele din urmă să citești cartea, descoperi că aceasta nu și-a spus încă toate secretele.

Toți sunt normali până ajungi să-i cunoști este exact acest gen de carte. Auzisem vorbindu-se despre ea din adolescență, titlul a ajuns să fie folosit în convorbiri care nu aveau legătură cu cartea, așa că a căpătat o anumită familiaritate chiar dacă nu am apucat să o citesc.

Am plecat de la impresia că voi citi o carte destul de ușurică, fără prea multe surprize și care va oferi acel sentiment de bine pe care îl ai după ce termini un volum în care găsești câteva lucruri pe care le poți sublinia și nota mai târziu într-un carnețel. Realitatea a fost puțin diferită.

John Ortberg, autorul cărții, nu reinventează roata. Nu găsește o nouă formulă prin care să reinterpreteze ideile creștine și să ajute bisericile să fie revigorate. El scrie în cel mai biblic mod posibil întorcându-se la noțiunile de bază și prezentându-le într-un mod atrăgător în așa fel încât să simți dorința de a le pune în aplicare.

Premisa cărții e simplă: după Cădere niciun om nu mai este normal (sau folosind terminologia biblică, toți au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu- Romani 3.23). Aceasta ne face egoiști, mânioși, nerăbdători, plini de pofte și sătui de Dumnezeu. Dar acesta nu este sfârșitul poveștii, ci doar începutul. Pentru cei care decid să-L urmeze pe Mântuitorul lor se derulează o viață întreagă în care trebuie să se producă această ruptură față de comportamentul anterior.

Nimic nu este simplu pentru că este vorba de oameni. Și niciunul, nici eu, nici tu, nu suntem normali. Venim cu bagajul nostru propriu de specificități supărătoare care ne fac să vrem să renunțăm la acest proiect divin. Pentru că această transformare se poate desfășura doar în cadrul comunității, a bisericii, locul în care harul ar trebui să curgă după voia lui Dumnezeu.

În cele doisprezece capitole ale cărții, Ortberg trece dincolo de clișee și de imaginea idilică a bisericii. El întoarce oglinda asupra membrilor, a fiecăruia individual, și îl pune în fața unor realități greu de acceptat. Schimbarea nu vine ușor. Adevărul nu va fi acceptat fără ezitare sau durere. Ispitele nu vor pleca de la sine. Mereu vom găsi frați și surori care să ne facă să-i suportăm cu greu.

Ni se reamintește de faptul că lupta credinței nu ține atât de mult de un conflict care se află dincolo de puterile noastre, ci ne implică direct pe noi. Trebuie să învățăm să trecem peste aceste sechele, să ne găsim locul în comunitate și să creștem în har privind mereu înspre Iisus și ucenicii Săi.

E o carte practică ce trece cu ușurință de la repovestirea unui episod biblic la o aplicație ce ne atinge în mod direct. Suntem puși în fața unui standard care nu este ușor de atins. E greu pentru că nu ține de ritualuri și diete spirituale, ci de caracter. Scopul lui Ortberg este să ne readucă aminte cum dorește Dumnezeu să-și vadă copiii Săi de pe Pământ.
Viziunea lui are în centru comunitatea, un loc în care ajung oameni care la prima vedere nu se potrivesc și nici nu doresc să fie acolo, dar în timp ajung să se accepte, să se iubească și să-și dorească binele. Ei imită astfel forța motrice din interiorul Trinității, alimentată de dragoste.

Recomandarea de lectură este pentru o carte care știe să echilibreze umorul inofensiv cu lecțiile profunde de viață, un manifest pentru o credință vie, capabilă să schimbe inima oamenilor care nu doresc altceva decât să fie lăsați în pace.

Fiecare aspect discutat în capitolul său, ne readuce în față ideile de bază care ar trebui să motiveze și influențeze în trăirea noastră. Doar aplicându-le vom vedea dacă sunt doar niște sloganuri fără sens sau căi prin care ne putem apropia de visul lui Dumnezeu pentru rasa umană.

Cartea a apărut la editura Kerigma în anul 2005.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content