fbpx
Botezul

Botezul, între moarte și viață

By
Getting your Trinity Audio player ready...
Dacă obișnuim să citim presa, am auzit cel mai probabil despre cazul bebelușului care a murit după actul botezului, undeva în județul Suceava. Micuțului i s-a făcut rău după ce a fost scufundat de preot de câteva ori și nu a mai putut fi salvat de către medicii sosiți cu ambulanța și nici de către cei de la spital în urma manevrelor de resuscitare. Tragic incident! „Chiar era necesar un astfel de act?”, „Oare n-ar fi fost în viață acum acel copil dacă nu ar fi avut parte de botez?”, „Nu s-ar fi putut doar să-l stropească puțin simbolic cu apă?”, “Nu s-ar fi putut și altfel?” Probabil ca aceste intrebări le-au trecut prin cap celor mai mulți oameni care au auzit întamplarea. Și ca să nu rămânem doar cu întrebările ar trebui să încercăm să înțelegem ce înseamnă acest act al botezului, iar mai apoi să vedem când și cum ar trebui să aibă loc. Aceasta ne va oferi o bază pentru o privire obiectivă asupra subiectului. Să le luăm pe rând:

Ce este botezul?

Ei bine, botezul apare pentru prima oară menționat în Biblie, în Noul Testament, în dreptul cui credeți? Ați ghicit! În dreptul lui Ioan Botezătorul. Acesta îi boteza pe oameni în Râul Iordan și reprezenta mărturie publică a pocăinței personale. Oamenii se botezau după o decizie conștientă cu privire la pasul pe care îl făceau, după o mărturisire a păcatelor acțiuni ce reprezentau pocăință interioară. Practic, pentru ca o persoană să primească botezul, acea persoană trebuia să își dorească în primul rând să adere la o viață în armonie cu principiile lui Dumnezeu și să îi pară rău de aspectele negative din viața sa de până atunci. Iar momentul botezului marca în mod public, decizia luată de persoana în cauză și sublinia cui se închină. Am lamurit până aici, pe scurt, cam ce înseamnă actul botezului. Haideți să mergem mai departe să vedem următorul aspect:

Cum ar trebui să aibă loc botezul?

Cuvântul grecesc folosit în Noul Testament pentru botez este baptízein (βαπτίζειν), iar acesta înseamnă atât a cufunda, cât și a scufunda. Pentru folosirea termenului cu acest sens în literatura greacă există nenumărate dovezi începând cu Platon (secolul 4 î. Hr.). Iosif Flaviu întrebuințează și el termenul baptismós (βαπτισμός) – Botez – în cadrul relatării despre Ioan Botezătorul. În Biblie, în Noul Testament, în Matei, capitolul 3, ni se prezintă faptul că Ioan Botezătorul boteza în Râul Iordan. Și în celelalte evanghelii cum este Marcu capitolul 1, vedem din nou același episod relatat, în care Ioan botează norodul în Râul Iordan. Citind mai departe în Biblie, în cartea Marcu, capitolul 1, aflăm următoarele:
,,În vremea aceea, a venit Isus din Nazaretul Galileii şi a fost botezat de Ioan în Iordan.
Exact, Iisus Hristos, a fost și El botezat în acest fel, prin scufundare în apă. Un ultim exemplu este acela al lui Filip cu Famenul etiopian:
,,Atunci, Filip a luat cuvântul, a început de la Scriptura aceasta şi i-a propovăduit pe Isus. Pe când îşi urmau ei drumul, au dat peste o apă. Şi famenul a zis: „Uite apă, ce mă împiedică să fiu botezat?” Filip a zis: „Dacă crezi din toată inima, se poate”. Famenul a răspuns: „Cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu”. A poruncit să stea carul, s-au pogorât amândoi în apă, şi Filip a botezat pe famen.” Faptele Apostolilor, capitolul 8.
Observăm clar aici că și Filip, un urmaș al lui Hristos la rândul lui, a procedat ca și Ioan Botezătorul: 1) s-a asigurat că decizia omului pe care îl va boteza se baza pe o decizie personală conștientă și pe recunoașterea lui Iisus Hristos pe care Îl acceptă în viața lui de acum înainte. 2) l-a botezat prin scufundare în apă. În momentul acesta putem spune că ne este măcar puțin mai clar ce înseamnă botezul și cum ar trebui să aibă lor. Iata așadar cateva aspecte importante ce merită să le reținem:
  1. Botezul este o exprimare publică a deciziei de adoptare în viața ta a credinței în numele Tatăl, Fiul si Duhul Sfânt.
  2. Botezul ar trebui să aibă loc în viața unui om atunci când acesta este capabil să decidă pentru el însuși dacă vrea să facă parte din cei care Îl urmează conștient pe Dumnezeu. Botezul survine în urma unui regret cu privire la o viață condusă de principii necreștine și de dorința de a trăi după legile lui Dumnezeu
  3. Botezul are loc prin scufundare totală în apă și are rol simbolic,
Iar legat de cele 3-4 întrebări care au trecut prin mințile tuturor, de la începutul articolului, vă las pe voi să le dați răspuns. Sunt sigur că acum aveți tot ce vă trebuie. Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare. Mult succes!
Skip to content