fbpx
De zi cu zi

Who’s Your Father?

By
Getting your Trinity Audio player ready...

O vorbă din popor spune că așchia nu sare departe de trunchi, ca o descriere a asemănării dintre copii și părinți. Mergând pe acest raționament, dacă trunchiul este putred, nimic bun sau de folos nu poate ieși nici din descendenții lui. Dar ce se întâmplă când altoim mlădița unui trunchi stricat în adevărata Viță?

Adolf Hitler, de pildă, a învățat teroarea și groaza prin bătăile repetate ale tatălui lui asupra întregii familii. Încă de mic era foarte strict și aplica metode punitive violente asupra surorii lui[1]. Alois Hitler a fost ofițer în armată și a cochetat cu ideile antisemite. Cunoștințele acumulate prin instruire și prin studiu au dat naștere în el unui simțământ puternic de superioritate, chiar față de cei școliți în instituții academice. Gândirea tatălui a fost împărtășită și de Adolf Hitler, care a renunțat la școală, considerând că informațiile însușite de unul singur îl calificau drept un geniu în zona militară, tehnică și artistică[2]. Am putea trage lesne concluzia că e limpede de ce a ajuns să intre în topul celor mai cruzi oameni din istorie, hotărând moartea a 6 milioane de evrei.

Formele de violență cele mai întâlnite asupra copiilor sunt abuzul, neglijarea, exploatarea şi traficul de copii[3]. Abuzul, fie el fizic, emoțional sau sexual, generează consecințe grave asupra dezvoltării mentale și a personalității copilului, ce pot fi cu greu depășite pe parcursul vieții.

Neglijarea sau absența figurii paterne în familie, cauzată fie de separarea părinților prin divorț, fie de plecarea acestuia în străinătate, la muncă, aduce cu sine pentru copii probleme educaționale, depresie, gânduri de suicid, relații sexuale premature și lupte emoționale puternice. Totodată, destrămarea familiei și diminuarea suportului financiar primit din partea tatălui pot inhiba dezvoltarea copilului și pot genera o rată de reușită redusă din punct de vedere relațional și profesional. Mai mult decât atât, studii americane susțin că, deși adolescenții care provin din familii monoparentale sunt mai înclinați spre delincvență față de cei care au alături ambii părinți, adolescenții crescuți exclusiv de către tații lor vor îmbrățișa delincvența juvenilă într-o proporție semnificativ mai mare decât cei care sunt crescuți doar de mamele lor. În aceeași direcție merge și riscul consumului de droguri, care este mult mai mare pentru copiii care trăiesc doar alături de tații lor decât în cazul copiilor care sunt crescuți de către mame sau părinți vitregi[4].

Abraham Lincoln este o altă personalitate marcantă din istorie care nu s-a bucurat de o relație sănătoasă cu tatăl său, dimpotrivă. Thomas Lincoln a fost dulgher și fermier, muncind din greu pentru a-și câștiga pâinea. Întrucât nu a avut acces la educație, a respins ideea cultivării intelectuale și pentru copiii lui. Obișnuia să îl bată pe Abraham când îl găsea citind în loc să munceasă în gospodărie, ba chiar îi arunca cărțile pe care le iubea atât de mult. Dacă îndrăznea să răspundă înaintea tatălui lui familiilor care vizitau ferma lor, Abraham își primea, din nou, pedeapsa prin bătaie. După moartea mamei și a surorii lui, Abraham s-a simțit și mai singur și s-a îndepărtat de tatăl lui, mai ales că acesta și-a refăcut viața. La momentul morții tatălui său, Abraham a ales să nu participe la înmormântare[5]. Cu toate acestea, parcursul sinuos al copilăriei și adolescenței lui a născut în Abraham un spirit de reziliență atât de puternic, încât a putut depăși tragediile din viața personală și eșecurile din cariera profesională, devenind al 16-lea președinte al Statelor Unite. Activitatea lui remarcabilă a schimbat cursul istoriei prin victoria asupra sclaviei.
Care a fost factorul care a schimbat macazul unei vieți condamnate la eșec? Am putea da vina pe șansă, pe puterea interioară, pe circumstanțe. Următorul aspect ne poate da un indiciu. Adolf Hitler, deși a cunoscut doctrina bisericii Catolice prin mama sa dorind în copilărie să devină preot, ulterior a fost influențat de atitudinea tatălui care vedea religia ca pe o escrocherie[6]. Abraham Lincoln a crescut într-o familie baptistă, fără însă a deveni membru al acesteia. Cu toate acestea, Lincoln a recunoscut autoritatea Scripturii și voia lui Dumnezeu ca oamenii să fie liberi ca resort al îndârjirii cu care a luptat pentru abolirea sclaviei[7].

Nu avem posibilitatea să ne alegem familia în care ne naștem. Ba chiar, adesea, mulți dintre noi poate am nutrit rușine, furie, mânie față de cei care ne-au provocat răni care sângerează și în prezent. „În casa celor ce mă iubeau le-am primit”, vom spune și noi, precum găsim scris în Cuvântul lui Dumnezeu. Vestea cea plină de speranță este că Îl putem alege ca Tată pe Acela care ne iubește dincolo de respingerea celorlalți, pe Acela care nu dezamăgește nicicând, pe Acela care face din cioburi adevărate mozaicuri și a cărui promisiune rămâne aceeași

„Eu vă voi fi Tată, și voi Îmi veți fi fii și fiice” (2 Corinteni 6:18 pp). Cine este Tatăl tău?


1. https://www.theguardian.com/world/2005/aug/04/research.secondworldwar
2. https://www.washingtonpost.com/history/2021/03/21/alois-hitler-letters-attic/
3. Abuzul şi neglijarea copiilor în familie : Studiu sociologic la nivel naţional / Organizaţia Salvaţi Copiii. – Bucureşti : Speed Promotion, 2013
4. https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-23/edition-10/fathers-behaviours-and-childrens-problems
5. http://www.abrahamlincolnonline.org/lincoln/news/thomas.htm
6. https://www.washingtonpost.com/history/2019/04/20/hitler-hated-judaism-he-loathed-christianity-too/
7. https://www.history.com/news/abraham-lincoln-religion-christian-atheist

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content