fbpx
De zi cu zi

Enigma suferinței

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Oricâte am crede despre suferinţă, teoriile noastre ajung să fie riguros testate atunci când ajungem, fie mai devreme, fie mai târziu, în prinsoarea ei. Suferința îmbracă diferite forme și nuanțe care ne influențează existența și ne conduce la întrebări grele pe care noi de obicei le ducem înaintea lui Dumnezeu. Lumea aceasta, brăzdată de boală, de relaţii dezastruoase, de război, dezastre naturale sau moarte, nu e lumea care a ieșit din mâinile Creatorului, dar este o lume care încă mai conservă destulă frumuseţe și bunătate încât să deslușim în ea atingerea iubitoare a Celui care a zidit-o.

S-au scris multe despre suferință și se vor mai scrie, însă cum ne raportăm la apariția acesteia în viața noastră?

C.S.Lewis este unul dintre autorii care în cartea Anatomia unei dureri încearcă să-și mențină credința  vie în centrul unei dureri copleșitoare – moartea soției. Este exprimarea unei dureri profunde pe care autorul însuși o trăiește și despre care scrie, sub forma unui jurnal, pas cu pas. Acest jurnal nu a fost scris ca să fie publicat. A fost scris numai ca să-și exprime durerea, ca să poată adresa toate întrebările normale care se nasc în mintea oricărui creștin atunci când suferă și pentru a primi în mod personal răspunsuri.

Cu toții căutăm răspunsuri atunci când suferința ne calcă pragul vieții și vrem ca imediat să înțelegem de ce aceasta a apărut și dacă are un sens tot ce ni se întâmplă.

 Într-una dintre cărţile sale, Philip Yancey redă dialogul dintre scriitorul Elie Wiesel și un rabin celebru. Întrebării iscoditoare a scriitorului: „Cum poţi să mai crezi în Dumnezeu după Auschwitz?”, rabinul îi contrapune o altă întrebare: „Cum poţi să nu crezi în Dumnezeu după Auschwitz?. Într-o lume în care se întâmplă atât de multe lucruri teribile, ideea că nu suntem singuri și că Dumnezeu este cu noi chiar și în suferință este ancora puternică de care creștinii se pot lega, știind, la fel ca ucenicii, că nu au niciun loc mai bun în care să meargă.

Viaţa bună la care visează omul modern gravitează în jurul prosperităţii, confortului, plăcerii, dar în lipsa obstacolelor, greutăţilor și durerii, pierdem ușor din vedere sensul vieţii, remarcă autorul creștin William Johnsson, citându-l pe Ravi Zacharias – „Nu durerea a condus Occidentul spre goliciunea lui, ci pierderea sensului într-un ocean de plăcere.
Astfel spus, există un sens în fiecare suferință. Dumnezeu nu este autorul suferinţei și nu se bucură de aceasta, însă El o poate folosi într-o direcție favorabilă, pentru refacerea și recuperarea noastră. 

Bianca Spînu este o tânără care la nouăsprezece ani în urma unui accident de mașină a ajuns într-un scaun cu rotile. Când alți tineri de vârsta ei se distrau, legau relații și se bucurau de posibilitățile acestei vieți, aceasta se plimba din spital în spital pentru a se recupera. Care este sensul acestei suferințe sau mai bine spus, există vreunul? Bianca l-a găsit. Cu toate că ar fi putut să se lamenteze, să cedeze în a visa să devină cineva, aceasta a terminat Facultatea de Medicină, iar în prezent este medic rezident la Neurochirurgie. Își înțelege cel mai bine pacienții, se bucură de familie și de lucrurile mici din viața ei și îi este recunoscătoare lui Dumnezeu că și-a găsit drumul în ciuda suferinței ei.

Spre final aș dori să aduc în vedere un ultim tablou marcat de suferință și chin. Murind pe cruce, Dumnezeu S-a legat de noi prin ceea ce ne definește esenţa umană – durerea –doar că El a experimentat-o la un nivel infinit mai intens decât vom fi noi nevoiţi să experimentăm vreodată, scrie Glifford Goldstein. Iisus Hristos este cel care totdeauna înțelege și simte fiecare suferință de-a noastră care ne macină sufletele sau trupurile. Nu suntem singuri!

Nu există răspunsuri și nici soluţii umane la problema complexă a suferinţei, dar există speranță în modul în care Dumnezeu lucrează în viețile noastre și se folosește de aceasta pentru a ne îmbogăți viața cu ceva mai mult.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content