fbpx
De zi cu zi

Poate fi câștigată mântuirea?

By
Getting your Trinity Audio player ready...

Cum pot ajunge în rai?- această întrebare ne lovește aproape pe toți la un moment dat în viață. În cele din urmă, fiecare dintre noi trebuie să se confrunte cu realitatea morții – în familiile noastre, printre prieteni – și cu problema a ceea ce se întâmplă în continuare. Chiar și cei care cred că nu există nimic după această existență pământească au decis în mod tacit ce se întâmplă după ce o persoană încetează din viață.

  Un nou sondaj dezvăluie totuși câteva diferențe uimitoare asupra modului în care americanii – chiar și cei care spun că sunt membrii ai bisericilor creștine – văd această importantă întrebare. Aproximativ 48% dintre americani cred că este posibil să-ți câștigi mântuirea – da, asta în ciuda declarației lui Isus: „Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6).

   Sondajul recent lansat de la Universitatea Creștină din Arizona afirmă că doar 35% dintre adulții americani „continuă să îmbrățișeze concepția biblică tradițională conform căreia mântuirea vine prin jertfa lui Isus Hristos”. Sondajul a mai arătat că „proporții uriașe de oameni care frecventează bisericile a căror doctrină oficială spune că mântuirea veșnică vine doar prin Isus Hristos ca salvator, cred totuși că o persoană se poate califica” pentru viața veșnică prin faptele lor bune.

Potrivit raportului „acesta include aproape jumătate din toți adulții asociați cu bisericile penticostale (46%), protestante principale (44%) și evanghelice (41%). O pondere mult mai mare a catolicilor (70%) acceptă acest punct de vedere”.

    În ceea ce privește această descoperire, președintele ACU Len Munsil a spus: „Această lipsă de înțelegere a teologiei creștine de bază este uluitoare, cu consecințe potențial devastatoare pentru sufletele oamenilor și pentru toate aspectele vieții și culturii americane”.

  Ce ar trebui făcut? „Este un semnal de alarmă pentru biserică și pentru liderii din toate domeniile de influență, să vorbească, să învețe și să lucreze pentru a restabili adevărul biblic”, spunea Munsil în articol. „Multe suflete vor fi pierdute dacă oamenii sunt induși în eroare de ideea falsă că mai degrabă ne putem câștiga drumul către cer mai decât să recunoaștem adevărul că numai Hristos și neprihănirea Lui sunt baza mântuirii noastre.”

O mare dezbatere

Chestiunea vieții veșnice – cum să o obținem și cum să o păstrăm – a fost o mare dezbatere literalmente încă de la crearea lumii. Primii noștri părinți au fost făcuți să trăiască pentru totdeauna, dar păcatul a intrat în imagine și au fost condamnați la moarte: așa cum i-a spus Dumnezeu lui Adam: „Căci țărână ești și în țărână te vei întoarce” (Geneza 3:19).

De atunci, omenirea a încercat să-și câștige drumul către Dumnezeu. Ei au încercat să construiască „un turn al cărui vârf este în ceruri” (11:4), cunoscut sub numele de Turnul Babel. Chiar și cei care pretindeau că îl urmează pe Dumnezeu, copiii lui Israel, s-au grăbit să-și imite vecinii necredincioși, punându-și „fiii și fiicele lor în foc” (Ieremia 7:31) pentru a-și potoli idolii falși.

Până la vremea slujirii lui Isus pe pământ, reverența față de Dumnezeu și legea Sa era încrustă cu 613 reguli specifice referitoare la hrană, pedepsirea infractorilor și modul în care ar trebui să se închine lui Dumnezeu. În loc să-L slujească pe Dumnezeu din dragoste, mulți au fost reduși la o conformare plină de cuviință care a lăsat puțin loc pentru viața veselă și abundentă pe care Domnul o dorea pentru toți copiii Săi (Ioan 10:10).

Chiar și după răstignirea, moartea și învierea lui Isus – punctul culminant prin care mântuirea noastră este posibilă – unii au insistat să se supună cerințelor ceremoniale, ritualuri care nu au fost niciodată menite să fie un mijloc de a câștiga viața veșnică și al căror rol era acela de a arăta spre Cel ce putea oferi viața veșnică.

    După cum a scris apostolul Pavel bisericii primare din Galatia, „omul nu este îndreptățit prin faptele Legii, ci prin credința în Isus Hristos” (Galateni 2:16).

Cu toate acestea, au apărut sisteme de închinare ce poartă chiar numele lui Hristos, care insistă asupra respectării cu strictețe a unei serii de ritualuri în vederea obținerii mântuirii. Aceste atitudini sunt reflectate clar în rezultatele sondajului.

Vestea minunată a lui Dumnezeu

Vestea grozavă pentru oricine este ca Dumnezeu, prin Isus, oferă scăpare din rătăcire și de la respectarea ritualului. Nu există un număr obligatoriu de rugăciuni care trebuie rostite, sau acțiuni care trebuie făcute pentru a câștiga viața veșnică.

Răspunsul inspirat pe care Pavel i l-a dat temnicerului din Filipi este valabil și astăzi. Temnicerul, văzându-i pe Pavel și pe Sila eliberați în mod supranatural de lanțurile lor, a întrebat: „Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?” (Fapte 16:30).

Răspunsul lor a fost simplu: „Crede în Domnul Isus Hristos” (v. 31).   Cu toate acestea, credința nu anulează legea lui Dumnezeu, așa cum este rezumată în Cele Zece Porunci (Exod 20:1–17). Credinciosul mântuit nu are permisiunea de a comite crimă sau adulter, nici permisiunea de a fura sau de a minți, nici dreptul de a râvni ceea ce nu este al lui; de fapt persoana care se încrede în sacrificiul lui Isus pentru a fi mântuită este și mai nerăbdătoare să facă ceea ce poruncește Dumnezeu. „Să păcătuim pentru că nu suntem sub lege, ci sub har? Cu siguranta nu!” (Romani 6:15) a afirmat Pavel. Hristos îl salvează pe credincios de păcatul său, nu în păcatul său.

Ți-a plăcut ce ai citit? Ai ocazia să câștigi o carte GRATUITĂ, carte ce dezbate subiectul din articolul vizualizat. Tot ce trebuie să faci este să introduci datele în formularul de mai jos și un membru al echipei te va contacta pentru confirmare.
Mult succes!

Skip to content